Washington spil crisis Honduras

Na de mislukte poging terug te keren naar zijn land, afgelopen zondag, zou de verdreven Hondurese president Manuel Zelaya vandaag terugkeren naar Washington voor overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. Het nieuwe bewind in Honduras, dat Zelaya bij een legercoup het land uitzette, liet tegelijkertijd weten een delegatie naar de Amerikaanse hoofdstad te sturen.

Hoewel de standpunten van beide kampen zeer ver uiteenlopen, zou dit er op kunnen wijzen dat onderhandelingen ophanden zijn om uit de impasse te komen.

De delegatie die het nieuwe bewind stuurt, wordt niet ontvangen door de Amerikaanse regering, liet een woordvoerder van Clintons ministerie weten. „Omdat ze een regering vertegenwoordigt die wij niet erkennen.” Net als de rest van de regio houdt Washington vast aan „een terugkeer naar de constitutionele orde, wat neerkomt op een terugkeer van de democratisch gekozen president”.

De VS zeiden gisteren ook het „te betreuren dat geweld werd gebruikt tegen betogers” die zich zondag in afwachting van Zelaya’s komst bij de luchthaven van de hoofdstad Tegucigalpa hadden verzameld. Het vliegveld bleef gisteren op last van de autoriteiten gesloten. Ook geldt de avondklok voor langere tijd, deze treedt nu bij schemering in werking.

Mogelijk zal de Hondurese delegatie van politici uit verschillende partijen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven contact zoeken met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Die heeft in Washington haar hoofdkwartier. VN-chef Ban Ki-moon zei gisteren dat de OAS „de leiding moet nemen in het herstel van de grondwettelijke orde”. Panama, dat als enige land met zowel Zelaya als het nieuwe bewind officiële contacten onderhoudt, bood gisteren aan te bemiddelen. (AP, AFP)

Commentaar: pagina 7