Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

EénVandaag. Terugblik op de concerten van Michael Jackson in Nederland in 1996 en 1997 tijdens de History-tour. Met de Nederlandse persoonlijke assistent van Michael Jackson, de fotograaf die hem dag en nacht volgde en de beveiligingsagent. Ned.1, 18.15-18.40u.

Herdenking Michael Jackson. Live verslag van de herdenkingsdienst voor de vorige week overleden popzanger Michael Jackson. De bijeenkomst vindt plaats in het Staples Center in Los Angeles, de plaats waar de 50-jarige Jackson repeteerde voor zijn comeback-concerten, die deze zomer zouden beginnen in Londen. Presentatie Joost Karhof, commentaren van popkenner Leo Blokhuis, Gerard Ekdom, dj bij 3 FM en Boris, zanger. Ned.3, 18.30-20.23u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de herdenkingsdienst voor Michael Jackson. Ned.2, 22.15-22.40.

Praatprogramma

Spraakmakende zaken: Zelfmoord onder jongeren. Jongeren in de kop van Noord-Holland gebruiken drugs, drinken veel en zijn niet gelukkig. De jongeren zelf, ouders en hulpverleners praten hierover met Paul Rosenmöller. Ned.2, 21.25-22.00u.

radio

Zomeravonden. De komende drie weken interviews met ‘culturele kopstukken’ afgewisseld met reportages en muziek. Vanavond Wim Pijbes (1961), sinds een jaar directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Anton de Goede sprak met hem over leiderschap en de liefde voor kunst, de nieuwe koers van het museum en de dramatische soap rond de verbouwing. Radio 6, 19.02-22.00u.

informatief

Hoe?Zo! Populair-wetenschappelijk programma met onder meer het blussen met een blusbom en gereedschap om leugens te herkennen. Gasten zijn zangeres Elize van der Horst en cabaretier Tijl Beckand. Ned.1, 20.30-21.25u.

Tournée Générale: De bakermat van de pils. Culinaire reisreportageserie. Bezoek aan brouwerij Alken-Maes waar de eerste Belgische pils werd gefabriceerd. Verder o.m. aandacht voor de superpils die goed blijft op een zonnig terras en het amberkleurige bolleke Koninck. Canvas, 21.15-21.40u.

Documentaire

Why do we dream. BBC-documentaire over dromen. Met dromenverzamelaar professor Antonio Zadra en de slaapstoorniskliniek waarin slaapwandelaars worden bestudeerd die hun dromen echt beleven, die in hun slaap soms zelfs koken en eten. Ook een verslag van het onderzoek van zogenoemde ‘lucide dromers’: mensen die zich bewust zijn van hun dromen tijdens hun slaap. Zij kunnen wellicht leren om hun dromen te manipuleren en zo in hun bewuste leven minder gestresst en meer creatief te zijn. Canvas, 22.10-23.00u.

Nicht von schlechten Eltern - wie Familie sich wandelt. Eerste deel van een driedelige documentaireserie over veranderingen in het gezinsleven sinds de Tweede Wereldoorlog. Aflevering: Vater, Mutter, Kind. Deel 2 en 3 morgen en overmorgen. ZDF, 22.45-23.30u.

cultuur

Imagine. Cultureel programma. Programmamaker Alan Yentob verdiept zich in het muzikale talent van Rufus Wainwright en zijn snelle carrière. Rufus praat openhartig over zijn achtergrond, vader troubadour/acteur Loudon Wainwright III, moeder volkszangeres/songwriter Kate McGarrigle, en onder meer over zijn moeizame verhouding met drugs. Ook wordt hij gevolgd bij het creëren van zijn eerste opera: Prima Donna. BBC 2, 0.20-1.10u.

Tour de France

Tourjournaal. Nieuws uit de Tour de France met onder meer een verslag van de vandaag verreden rit. Ned.1, 19.28-20.00u.

Tour 2009. Praatshow over de Ronde van Frankrijk, gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke. Gasten zijn Jo Planckaert en Wim Opbrouck. Eén, 21.45-22.35u.

Studio Sportzomer De Avondetappe. Vanaf een locatie in Frankrijk een terugblik op de etappedag en ander Tournieuws. Gasten zijn Henk Lubberding, oud-wielrenner en Gerard Vroomen, mede-oprichter van de Cervélo-wielerploeg. Ned.1, 22.55-23.50u.

Tour morgen. Rechtstreeks verslag van de vijfde etappe van Le Cap d’Agde naar Perpignan, over 196,5 kilometer. Ned.1, 14.30-17.40u.