Vingerafdruk van verdachten

Als politie en justitie twijfelen aan de identiteit van een verdachte of veroordeelde, kunnen ze vingerafdrukken en foto’s gebruiken om te achterhalen wie ze voor zich hebben. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel hiervoor van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Ook wordt de identificatieplicht uitgebreid. Met de maatregelen wil Hirsch Ballin voorkomen dat verdachten en veroordeelden zich uitgeven voor een ander. Direct bij aanhouding en bij aanvang van een straf worden digitaal foto’s en vingerafdrukken vastgelegd van de verdachte of veroordeelde. Als de rechter erom vraagt, wordt de identiteit ook gecontroleerd bij het verhoor. De vingerafdrukken en foto’s komen in één landelijk bestand. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie meldt dat deze niet wordt gekoppeld aan het nieuwe bestand met vingerafdrukken uit paspoorten.

Lees het wetsvoorstel via nrcnext.nl/links