Salonfähige progrock

cd Mars Volta: Octahedron Universal

cd pop

Mars Volta: Octahedron Universal

* * * *

Niet iedereen zal het kunnen verdragen: de hoge snerpende zanguithalen, de ritmewisselingen, de tot wandkleedbreedte uitdijende borduursels op gitaar, de hoeveelheid melodieën verstopt in het songmateriaal. En nee, dit gaat niet over Muse, maar over Mars Volta, de eerste band die er dit nieuwe millennium in slaagde om progrock salonfähig te maken.

Het Amerikaanse Mars Volta maakt met Octahedron de vijfde cd en laat zich van haar toegankelijke kant zien: de ideeënrijkdom staat ten dienste van de song. In zijn gitaarsolo’s neemt Omar Rodriguez-López nog altijd graag barokke wendingen, en de zangstijl van Cedric Bixler-Zavala dwaalt langs vele registers, maar de voorwaartse kracht van rocknummers als ‘Since We’ve Been Wrong’ en ‘Cotopaxi’ heeft er niet onder te lijden. En de bombast van ‘Desperate Graves’ is niet alleen meeslepend, hij roept ook allerlei beelden op. In een karig rocktijdperk als het huidige, geeft Mars Volta de rockmuziek haar verbeelding terug.

Mars Volta treedt op: morgen in Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho