Saddam toch ontwapend

Al vonden de VS na hun inval in Irak geen massavernietigingswapens, de vorige Amerikaanse president Bush hield er wel een ander wapen aan over: het privépistool van de Iraakse leider Saddam.

De 9 mm Glock 18C is één van de ruim 40.000 voorwerpen die Bush in acht jaar aan de macht verzamelde en die opgeslagen worden in zijn presidentiële bibliotheek.

Bush kreeg het overhandigd van de militaire eenheid die Saddam eind 2003 oppakte in het gat in de grond waar hij zich schuilhield. De president bewaarde het in een glazen kistje in het Witte Huis, zo berichtte The New York Times gisteren. Bush toonde het regelmatig trots aan bezoekers, vooral als het militairen betrof. Hij vertelde hun dat het pistool ongeladen was, toen het van Saddam werd afgepakt.

Andere souvenirs die Bush verzamelde, zijn de megafoon die hij gebruikte om na de aanslagen van 11 september de reddingswerkers toe te spreken vanaf de puinhopen van het World Trade Center . Ook bewaarde hij een baksteen van het huis dat opgeblazen werd om terroristenleider Al-Zarqawi uit te schakelen in Irak.