Ryanair nog goedkoper, als je wilt blijven staan

Wie ervan houdt, kan voortaan op de luchthaven na het inchecken en instappen blijven staan. De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat haar vliegtuigen voorzien van wat ze omschrijft als „verticale stoelen” – staanplaatsen, vergelijkbaar met de ‘leunplaatsen’ in de bus en sommige metro’s.

Ryanair vervangt de komende drie jaar in alle Boeing 737-800’s de eerste vijf rijen, met dertig van de 180 stoelen, door vijftig staanplaatsen. Tijdens start en landing wordt de passagier ondersteund door een heupriem en schouderbanden.

Volgens een woordvoerder zijn de staanplaatsen vooralsnog alleen beschikbaar op korte vluchten, tot maximaal een uur en zijn ze „zeker 50 procent goedkoper dan gewone stoelen”. Ryanair verwacht dat vooral jonge mensen en zakelijke reizigers de stoelen zullen boeken. Peter Vink, hoogleraar ergonomie in Delft : „Half staan op korte vluchten, met een beetje beweging, is gezonder dan zitten.”

Ryanair moet al langer op de kosten besparen. Sinds mei is inchecken aan een balie niet langer gratis. Een koffer meenemen kost ook meer. Ryanair bedacht eerder een betaal-wc en een ‘vet-tax’ voor dikke passagiers. Meer passagiers in minder ruimte zou Ryanair 20 procent extra op die passagiers opleveren. Volgens onderzoeker Paul Roling zijn ‘stastoelen’ met passagiers echter net zo zwaar als het lagere aantal gewoon gevulde stoelen. „Ryanair moet dus beknibbelen op bagage en brandstof”, aldus Roling.