Raad bevestigt vonnis AIVD-tolk

Het proces tegen voormalig AIVD-tolk Outman ben A. is eerlijk verlopen. Hij moet zijn gevangenisstraf, vier jaar wegens het lekken van staatsgeheimen, uitzitten. Het hooggerechtshof in Den Haag had hem die straf in 2007 opgelegd. De Hoge Raad heeft vandaag bekendgemaakt dat die straf definitief is. Outman ben A. had beroep in cassatie aangetekend tegen het vonnis van het hof omdat hij vond dat hij in zijn verdediging te veel beperkt werd door de geheimhoudingsplicht die (ex-) AIVD-medewerkers hebben. Daardoor zou hij geen eerlijk proces hebben gehad. De Hoge Raad erkent dat een verdachte AIVD-medewerker beperkt kan worden in zijn verdediging door de geheimhoudingsplicht. Maar ze vond dat in deze zaak niet het geval. De informatie die Outman ben A. heeft gelekt kwam terecht bij een lid van de Hofstadgroep.