'President van Liberia moet weg'

President Ellen Johnson-Sirleaf van Liberia moet voor minimaal dertig jaar uit de politiek worden verbannen. Dat adviseert de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Liberia, die onderzoek deed naar twintig jaar burgeroorlog in het West-Afrikaanse land.

De commissie, die in 2003 werd geïnstalleerd, rondde afgelopen week haar werk af. Het eindrapport, dat is ingezien door diverse buitenlandse media, stelt dat Johnson-Sirleaf in de jaren tachtig „morele en financiële steun” heeft verleend aan Charles Taylor, destijds als krijgsheer verwikkeld in een gewelddadige strijd met toenmalig machthebber Samuel Doe. Taylor, die later zelf president van Liberia zou worden, staat momenteel voor het Speciale Hof voor Sierra Leone terecht wegens zijn betrokkenheid bij de burgeroorlog in dat land.

Duizenden Liberianen verschenen de afgelopen jaren bij hoorzittingen die gericht waren op het herstel van ‘vrede, gerechtigheid en verzoening’. Sirleaf-Johnson erkende zelf in februari dat zij in de jaren tachtig achter Taylor stond, omdat ze diens opstand tegen de meedogenloze Doe noodzakelijk vond. Doe’s dood gaf de aanzet tot een oorlog die zeker 200.000 levens kostte.

Sirleaf-Johnson kan, in theorie, in grote politieke problemen raken door het advies van de waarheidscommissie. Daartoe zou het Liberiaanse parlement het advies moeten overnemen. De oppositie, die over een meerderheid in het parlement beschikt, is echter onderling sterk verdeeld.

Sirleaf-Johnson, in 2005 als eerste vrouw in Afrika gekozen tot staatshoofd, geniet grote populariteit in Liberia omdat onder haar regie het land weer opkrabbelt na decennia van bloedvergieten.