PCM wil af van divisie boeken

PCM Uitgevers zet zijn boekendivisie te koop. De uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant wil zijn boekenuitgeverijen afstoten omdat het voordeel van samenwerking met de dagbladen „relatief gering” is. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

De boekendivisie van PCM bestaat uit vijf uitgevers van fictie en non-fictie: A.W. Bruna, Meulenhoff Boekerij, Standaard Uitgeverij, Unieboek en Het Spectrum. Deze uitgeverijen haalden vorig jaar een gezamenlijke omzet van 97,6 miljoen euro, 0,9 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat was in 2008 8,5 miljoen euro, 0,8 miljoen meer dan in 2007.

PCM meldt dat de boekentak in de eerste helft van 2009, ondanks de economische recessie, een positief resultaat laat zien. PCM heeft naar eigen zeggen ruim 15 procent marktaandeel op de Nederlandse boekenmarkt.

PCM Uitgevers bezint zich op de toekomst van zijn boeken wegens de toetreding van een nieuwe grootaandeelhouder. Het Belgische mediabedrijf De Persgroep neemt voor 130 miljoen euro een belang van 58,4 procent in PCM. De uitgever wil met het nieuwe kapitaal voornamelijk zijn schuld bij de banken verminderen. Ook de voorgenomen verkoop van NRC Handelsblad en nrc.next moet hieraan bijdragen.

De Persgroep heeft al eerder aangegeven dat het weinig voordelen ziet in een gecombineerd bedrijf dat zowel kranten als boeken uitgeeft. De Belgische kranten van De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd) geven slechts incidenteel boeken uit. Een intern onderzoek heeft volgens PCM aangetoond dat er geringe mogelijkheden tot samenwerken zijn tussen de boeken- en krantentak.

Wie de boekentak van PCM zou willen kopen is nog niet bekend. Er zouden meerdere partijen geïnteresseerd zijn. PCM wil de divisie in zijn geheel verkopen. Bij wat PCM noemt de „oriëntatie op de toekomst van de boekendivisie” wordt de uitgever bijgestaan door Royal Bank of Scotland (RBS).

Lat-relatie: pagina 8