Overgenomen bedrijf blijkt veel meer waard

Twee meevallers in een half jaar. Chipmachinefabrikant BE Semiconductor Industries (BESI) bewijst dat het niet voor iedereen in de chipindustrie sinds de crisis kommer en kwel is. Bij de overname van het Zwitserse Esec kreeg het bedrijf uit Duiven al 20 miljoen euro in contanten mee. Nu blijkt dat Esec 21 miljoen euro meer waard is dan de 5 miljoen euro die BESI er in januari voor heeft betaald.

Accountant KPMG heeft berekend dat het Zwitserse onderdeel nu 46 miljoen euro waard is. Op de website van BESI worden de meevallers van in totaal 41 miljoen euro gekwalificeerd als „negatieve goodwill”, die zal worden toegevoegd aan het eigen vermogen.

Het Zwitserse conglomeraat Oerlikon moest Esec begin dit jaar afstoten wegens heronderhandelingen met de banken over de schulden. Esec, dat net als BESI machines maakt voor de fabricage van chips, boekte in 2008 nog een verlies van 17 miljoen euro. Om BESI over de streep te trekken, werd dit verlies bij de overname gecompenseerd met bijna 20 miljoen euro in contanten.

BESI schrijft zelf ook rode cijfers. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte het bedrijf een nettoverlies van 7,3 miljoen euro.

Beleggers reageerden gematigd enthousiast op de meevallers. De koers van het aandeel steeg gisteren met 8 procent.