Obama

DSC01312.JPGDe Amerikaanse president Barack Obama heeft zojuist ontbeten met Vladimir Poetin in diens paleis even buiten Moskou. Hun gesprek duurde anderhalf uur. Het zegt veel over de machtsverhoudingen in Rusland, want zonder Poetins instemming gebeurt er tenslotte niets in Rusland. De ontvangst was vriendelijk en beide leiders hebben de beste intenties voorde toekomst getoond. Op straat in Moskou had de overheid gisteren zo weinig mogelijk aandacht aan het bezoek geschonken. Geen vlaggen of spandoeken, geen bad in de menigte. Dat laatste had voor de hand gelegen, want nergens is zoiets veiliger dan in Moskou, waar op iedere straathoek wel een patrouille politieagenten staat. Dit keer was rond het Kremlin een heel legerkorps gestationeerd en op ieder dak kon je wel een paar sluipschutters zien.

Maar omdat voorkomen moest worden dat Obamamania ook bij de gewone Rus zou toeslaan als hij zou constateren dat een president ook een gewoon en prettig mens kan zijn, was van iedere feestelijkheid afgezien. Het leek er zelfs op dat Obama helemaal niet in Moskou was.

DSC01313.JPGHet vijfhonderd meter lange presidentiële konvooi reed gisterenmiddag dan ook anoniem door de straten van Moskou naar de eeuwige vlam voor de onbekende soldaat, in de Alexandertuinen, bij de noordelijke muur van het Kremlin. Obama werd tot aan de voet van de vlam voorgereden, legde een krans en ging naar het Kremlin.

Daar heerste een heel andere sfeer. Omdat ik moeite had om door de beveiliging te komen en moest omlopen kwam ik als een van de laatste journalisten in het Kremlin aan. Dat is ook vaak een geluk, want toen ik de trappen opliep begon een groepje Amerikaanse en Russische journalisten ineens te rennen naar de Groene Zaal. Ik erachteraan. En ja hoor, een paar minuten later kwamen de beide presidenten binnen. DSC01322.JPG

Interessant was om te zien hoe ontspannen de sfeer was. Dankzij het ongedwongen gedrag van Obama voelde ook Medvedev zich op zijn gemak. Obama had natuurlijk de afgelopen weken de ‘hug-diplomatie’ gepraktiseerd, door voortdurend te benadrukken dat hij het zo waardeerde dat Medvedev de wet eerbiedigt en de rechtsstaat wil opbouwen. Medvedev was er bij wijze van spreken echt in gaan geloven en was even misschien wel bereid om de tienduizenden Russen die onschuldig in de gevangenissen zitten vrij te laten.

DSC01328.JPGToen Medvedev Obama een fotoalbum liet zien met foto’s van Obama’s bezoek aan Rusland in 2005 werd het helemaal genoeglijk. Obama was in dat jaar in Rusland met een Amerikaanse missie van wapeninspecteurs en werd enkele uren vastgehouden omdat het vliegtuig waarmee die delegatie vloog  vol spionageapparatuur zou zitten, wat na een afgedwongen inspectie niet zo bleek te zijn. ,,Ik zag er toen veel jonger uit”, zei Obama tegen Medvedev, die daarop hard lachte. Wat er toen gebeurde kan ik u niet vertellen, omdat ik door de veiligheidsmensen naar buiten werd geduwd.

DSC01326.JPGDaarna begon het grote wachten in de witmarmeren Sint Georgius Zaal. Zo’n vijfhonderd journalisten hadden zich daar verzameld. En na drie uur was het zoveel en mochten we de vergulde Sint Andreas Zaal in voor de persconferentie. Die begon iets later dan verwacht, omdat het aandeel van Obama en Medvedev in de onderhandelingen kort was en Obama even naar zijn hotel was gegaan.

Maar eerst  werd de overeenkomst om te gaan onderhandelen over een ontwapeningsverdrag ondertekend. Grootste obstakel blijft daarbij het raketschild, dus of het uiteindelijk tot zo’n verdrag komt is nog maar de vraag. Een ding was gisteren wel een feit: de kou is uit de lucht tussen beide landen en dat alleen is al winst.

DSC01331.JPGTijdens de persconferentie versprak Obama zich nog even toen hem gevraagd werd wie er nu echt de macht in Rusland in handen had: Poetin of Medvedev Obama antwoordde dat Medvedev de president is en Poetin de premier. Even later versprak hij zich en zei ,,president, eh premier Poetin”. Maar zoiets gebeurt op de Russische televisie vrijwel dagelijks. Die Russische televisie schonk overigens amper aandacht aan het bezoek.

Zo dadelijk heeft Obama een ontmoeting met Gorbatsjov, bezoekt hij de liberale Nieuwe Economische School waar hij een toespraak houdt (ongetwijfeld over democratie en mensenrechten) en daarna spreekt hij oppositiepolitici als Garry Kasparov, Boris Nemtsov en de communist Gennadi Zjoeganov. Vervolgens is er nog een receptie in het Kremlin en daarna is het bezoek afgelopen.

    • Michel Krielaars