Nucleair akkoord VS en Rusland

De Amerikaanse president Obama ontbeet vanochtend met de Russische premier Poetin (rechts) in diens residentie in Novo-Ogarevo buiten Moskou. (Foto AFP) US President Barack Obama (L) and Russian Prime Minister Vladimir Putin (R) converse while having tea on a terrace at Putin's residence outside Moscow in Novo-Ogarevo on July 7, 2009. Obama praised Vladimir Putin's "extraordinary work" as Russia's president and now prime minister, but admitted their two nations still do not agree on everything. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / POOL / ALEXEY DRUZHININ
De Amerikaanse president Obama ontbeet vanochtend met de Russische premier Poetin (rechts) in diens residentie in Novo-Ogarevo buiten Moskou. (Foto AFP) US President Barack Obama (L) and Russian Prime Minister Vladimir Putin (R) converse while having tea on a terrace at Putin's residence outside Moscow in Novo-Ogarevo on July 7, 2009. Obama praised Vladimir Putin's "extraordinary work" as Russia's president and now prime minister, but admitted their two nations still do not agree on everything. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / POOL / ALEXEY DRUZHININ AFP

De Amerikaanse president Obama en zijn Russische ambtgenoot Medvedev hebben gisteren een beginselakkoord ondertekend waarin staat dat hun landen „binnen afzienbare tijd” een nieuw verdrag over de reductie van strategische kernwapens sluiten. Het verdrag moet de opvolger zijn van het START-1-verdrag, dat in december afloopt. Het akkoord is een stap vooruit in de verbetering van de betrekkingen tussen beide landen, die na het uitbreken van de Russisch-Georgische oorlog in augustus vorig jaar een dieptepunt bereikten.

In de overeenkomst is ook een paragraaf opgenomen over het antiraketschild dat de Verenigde Staten in Polen en Tsjechië bouwen. Rusland blijft grote bezwaren houden tegen dat schild. Nadat Obama op een persconferentie benadrukte dat het schild niet tegen Rusland was gericht, herhaalde Medvedev dat bezwaar, maar zei blij te zijn dat er nu over gesproken kan worden. Tijdens de gesprekken werd ook overeengekomen het Russische luchtruim open te stellen voor Amerikaanse vliegtuigen die manschappen en wapens naar Afghanistan vervoeren.

Vanochtend sprak Obama twee uur met Poetin, die hij gisteren in een verspreking nog ‘president’ noemde. Net als bij Medvedev kwam ook Georgië aan de orde. De Amerikaanse president heeft benadrukt de territoriale integriteit van dat land te blijven steunen.

Obama hield vanmiddag een rede op de Nieuwe Economische School, waarin hij zijn gehoor de toekomst van Rusland noemde. In een verwijzing naar corruptie en politiek gemotiveerd geweld zei hij dat een economie alleen kan bloeien in een rechtsstaat. „Een regering die alleen aan haar eigen macht denkt, heeft geen toekomst”, zei hij. De toespraak werd niet op de Russische staatstelevisie uitgezonden.

    • Michel Krielaars