Nog geen 'eurozetel' in IMF

De zestien eurolanden van de Europese Unie zijn nog niet bereid hun nationale vertegenwoordiging bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) samen te voegen tot één grote ‘eurozetel’. Dat bleek gisteravond tijdens overleg van de ministers Financiën van de eurolanden over een voorstel daartoe van de Europese Commissie.

„Wij kregen hiervoor geen applaus”, zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die als informele voorzitter van de eurolanden voorstander zegt te zijn van één eurozetel bij het IMF. „Maar we zullen er de komende maanden op terugkomen.”

Ook de Spaanse eurocommissaris Joaquín Almunia (monetaire zaken) is voorstander van één vertegenwoordiger van de Europeanen in het IMF-bestuur. „Het is de beste manier om luid en duidelijk de Europese belangen te verdedigen”, zei hij. Op gebied van internationale handel spreekt de EU wel met één stem, die mondiaal zwaar weegt.

Nu bezetten de 27 landen van de Europese Unie ongeveer 35 procent van de zetels bij het IMF. Zij zeggen vaak hetzelfde, maar bepalen hun stem voor zichzelf.

De zetelverdeling is gerelateerd aan de financiële bijdrage die landen aan het IMF leveren. Nu het IMF door de financiële crisis weer een belangrijke kapitaalverstrekker is geworden voor landen in financiële problemen, doet het een beroep op landen met grote overschotten, zoals China en India, om meer kapitaal ter beschikking te stellen. Deze landen eisen in ruil daarvoor meer zeggenschap.

China heeft nu 3,66 procent van het stemrecht in het IMF. Ook de Verenigde Staten (17 procent) en Japan proberen de Europeanen over te halen plaats te maken voor opkomende, niet-westerse landen.

Frankrijk wil Europa wel één stem geven, mits de EU 35 procent van de macht houdt. Kleinere Europese landen als Nederland, België, Zweden maar ook Zwitserland (geen EU-lid) vrezen dat zij door de grote EU-landen zullen worden overvleugeld. Deze landen vertegenwoordigen niet alleen zichzelf in het IMF-bestuur, maar ook een aantal andere landen.

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) zei gisteren dat hij de hervormingen bij het IMF steunt. Maar „in principe sta ik niet vooraan om de bestaande positie in te leveren.”

    • Caroline de Gruyter