Naar het strand

Naar het strand Vakantie in Nederland Foto Leo van Velzen Katwijk, 05-07-09. Sfeerbeeld noord strand van Katwijk. Zomerserie ECO. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Naar het strand Vakantie in Nederland Foto Leo van Velzen Katwijk, 05-07-09. Sfeerbeeld noord strand van Katwijk. Zomerserie ECO. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

De benen van Jan en Willy Gilissen glanzen van de zonnebrandcrème. De veertigers hebben zich met badhanddoeken en een koelbox op het Scheveningse strand geïnstalleerd. Naast hen in het zand ligt een paarse parasol, meegenomen uit Limburg.

Nederlanders zullen dit jaar hun zomervakantie meer in eigen land doorbrengen, voorspelde het Nederlands Bureau voor Toerisme eerder deze maand. Nu het economisch tij tegenzit, kiezen minder mensen voor een verre reis. Naar schatting zullen zo’n 3,9 miljoen Nederlanders in eigen land blijven, 100.000 meer dan vorig jaar.

De Gilissens delen de oordopjes van hun iPod en wachten op de door het weerbericht voorspelde zon. Hun kinderen Eline (7) en Evita (11) hebben minder moeite met de bewolking. Ze zijn zo snel mogelijk de zee ingerend, hun blonde kopjes dobberen op het golvende water.

Het gezin Gilissen is van plan deze zomer „zo vaak mogelijk” naar zee te gaan. Willy Gilissen: „We hebben voor juli een midweek Center Parcs geboekt, maar verder is het strand ons enige uitje.” Ze werkt een halve dag per week als boekhouder bij een garagebedrijf, Jan Gilissen is timmerman in de bouw. Hij heeft na de bouwvak nog wel werk, maar ziet veel jonge collega’s al thuiszitten. Hij heeft een vaste aanstelling. „Maar hoe de zaken gaan in 2010 moeten we nog afwachten. Dit jaar gaan we dus maar even niet naar Spanje.”

Ze zijn om 9.00 uur in de ochtend uit Maastricht vertrokken. Het is rustig op het strand. Het publiek bestaat uit echtparen met kinderen en groepjes mensen die met hapjes en flessen rosé bij elkaar in het zand zitten, sommige met regenjassen bij de hand.

Heino Walbroek, voorzitter van de Vereniging van Strandtentexploitanten Scheveningen, merkt nog weinig van de oproep die staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) eerder dit jaar deed om de vakantie in eigen land door te brengen. „We zien tot nog toe minder mensen op het strand. Mensen met iets meer geld blijven wel komen, om op de boulevard te eten en te drinken. De badgasten komen hier echt alleen voor de zon. Ze nemen hun eigen spullen mee en halen hooguit een ijsje of een broodje. Als er geen zon is, blijven ze thuis.”

Bob de Jong, evenementenmanager bij de Stichting Scheveningen bad: „Gisteren was het rustig, er waren misschien 20.000 bezoekers. Op een echte zomerse dag komen hier tot 200.000 bezoekers, het verkeer staat dan helemaal vast.”

Op de boulevard is het wel druk. De terrassen zitten vol. Jerome van der Laan (19) en Mandy van Osch (22) uit Voorburg zitten languit in loungestoelen, buiten bij een strandtent. Een glas witbier bij de hand, zonnebril in het haar. Mandy: „Crisis of geen crisis, wij studeren, dus we zijn toch wel blut. Wij gaan sowieso niet naar het buitenland dit jaar. Maar het geld dát we hebben moet wel rollen, vooral dat van zijn ouders.”

    • Sam Gerrits