Moody's negatiever over positie banken

Kredietbeoordelaar Moody’s is pessimistischer geworden over de Nederlandse banken. De prognose voor Nederlandse banken is verlaagd van stabiel naar negatief. Dat heeft Moody’s gisteren bekendgemaakt.

De Amerikaanse beoordelaar stelt dat de winstgevendheid van de banken onder druk staat en dat de kredietomstandigheden in de komende twaalf tot achttien maanden zullen verslechteren.

Ondanks de steun van de Nederlandse overheid staat volgens Moody’s de kredietwaardigheid van Nederlandse banken nog steeds onder druk.

„Wij zien nog geen belangrijke verbetering in de winstgevendheid van de Nederlandse banken aankomen en dat komt vooral door de hoge kosten die ze maken”, zegt analist Virginie Merlin van Moody’s. Ook verwacht Moody’s nog meer afschrijvingen op de beleggingen in gestructureerde producten.

De bijstelling van de prognose betekent niet dat de beoordeling van de kredietwaardigheid van individuele banken onder druk staat. Ook onderscheiden de Nederlandse banken zich niet van andere Europese banken. Gisteren veranderde Moody’s ook de prognose van Belgische en Luxemburgse banken naar negatief. Voor de Franse banken gold die prognose al en die werd gisteren bevestigd.

Moody’s geeft aan dat de bankensector in Nederland drastisch is veranderd door de overname van ABN Amro en de kredietcrisis. Doordat banken zich meer richten op de Nederlandse markt verbetert hun risicoprofiel, maar dat kan de groei- en winstverwachtingen negatief beïnvloeden.