Meer toezicht bij taxi in A'dam na incident

Bij de taxistandplaats op het Leidseplein in Amsterdam komen extra toezichthouders en politieagenten te staan die toezien op een „ordentelijk verloop van het taxivervoer”.

Dat heeft wethouder Hans Gerson (verkeer en vervoer, PvdA) gisteren bekendgemaakt.

Aanleiding voor de maatregelen is het incident afgelopen weekend waarbij een 44-jarige Amsterdammer overleed nadat een 37-jarige taxichauffeur hem op de taxistandplaats aan het Leidseplein een vuistslag op het hoofd had gegeven.

De extra toezichthouders moeten erop toezien dat de doorstroming van de taxi’s verbetert. Ook gaan ze controleren of chauffeurs ritten weigeren of te hoge prijzen vragen. De gemeente heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat, die vergunningen van chauffeurs kan intrekken, verder gevraagd meer te controleren.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) stuurt deze week de langverwachte Taxibrief naar de Tweede Kamer. In de brief, die los staat van het incident, staat dat zij gemeenten meer mogelijkheden wil geven om eisen te stellen aan chauffeurs. Chauffeurs moeten verplicht worden klanten mee te nemen voor korte ritjes en ze moeten zich aansluiten bij een organisatie.

Gerson zei te hopen dat de nieuwe regels eind dit jaar van kracht zijn. Amsterdam gaat voor die tijd al de algemene plaatselijke verordening (apv) aanpassen. Op 1 januari zouden dan al nieuwe regels voor de taxibranche in de hoofdstad kunnen ingaan. De gemeente wil dat er dan zes tot acht taxicentrales zijn, waarbij alle chauffeurs zijn aangesloten. Nu zijn er nog veel zogeheten vrije rijders. Die centrales moeten erop toezien dat leden zich aan de regels houden. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente vergunningen intrekken.

Commentaar: pagina 7