Maatschappelijk bedrijf mag dividend gaan uitkeren

Den Haag. Instellingen die zich omvormen tot een zogeheten maatschappelijke onderneming mogen voortaan privaat kapitaal aantrekken en een deel van de winst uitkeren. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De nieuwe juridische ondernemingsvorm is bedoeld voor woningcorporaties, zorginstellingen, ziekenhuizen, scholen en andere instellingen die een maatschappelijk belang nastreven. Nu zijn die nog vooral ondergebracht in stichtingen en verenigingen. De veelal kleinschalige, door vrijwilligers bestuurde instellingen hebben zich ontwikkeld tot grote, professioneel geleide organisaties, schrijft Hirsch Ballin. Hun financiële belangen zijn toegenomen en daarmee de eisen die de maatschappij aan hun dienstverlening stelt. Om die reden wil de minister dat dergelijke ondernemingen ”slagvaardiger” kunnen optreden. Zijn wetsvoorstel doet recht aan hun professionaliteit, meent hij. Tegelijkertijd wil de minister voorkomen dat investeerders als aandeelhouders de koers van de onderneming kunnen bepalen. Het maatschappelijk belang moet voorop blijven staan, ”niet het particuliere belang”.