Kritiek EU op bouw in bezet gebied

De Israëlische nederzettingenpolitiek op de bezette Westelijke Jordaanoever draagt bij tot de wurging van de Palestijnse economie en versterkt daardoor de Palestijnse afhankelijkheid van buitenlandse hulp. „De Europese belastingbetalers zullen uiteindelijk het grootste deel van de kosten van deze afhankelijkheid betalen”, zo heeft de Europese Commissie gisteren in een ongebruikelijk harde verklaring laten weten.

De Europese kritiek kwam te midden van Israëlisch-Amerikaanse onderhandelingen over de Israëlische bouw in bezet gebied, waar, inclusief Oost-Jeruzalem, nu 500.000 kolonisten leven. Washington eist sinds president Obama in januari aantrad stopzetting van alle bouwactiviteit om het vastgelopen vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen.

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat het noodzakelijk is te blijven bouwen voor „natuurlijke groei”. Jeruzalem heeft gesuggereerd te kunnen instemmen met een bevriezing voor drie maanden, mits van Palestijnse en Arabische zijde ook concessies komen. Volgens de Israëlische televisie heeft minister van Defensie Barak in zijn onderhandelingen met de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten Mitchell voorts toegezegd 23 van de 100 ‘buitenposten’ te ontmantelen. Israël beschouwt de ‘buitenposten’ in tegenstelling tot de nederzettingen als illegaal.

In haar verklaring onderstreepte de Europese Commissie dat zij alle Israëlische nederzettingen in bezet gebied als illegaal beschouwt. De bouwactiviteit „ondermijnt de vooruitgang naar een tweestatenoplossing”.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood onmiddellijk de ambassadeur van de EU om uitleg te geven over de verklaring. Tegelijk stuurde de helft van de Likud-fractie in het parlement een brief naar haar voorman Netanyahu waarin de ondertekenaars eisten dat hij doorbouwt in bezet gebied en bovendien niet instemt met een Palestijnse staat. Zij wezen hem op „het morele recht van het joodse volk op het land”. Netanyahu heeft eerder na zware Amerikaanse druk gezegd voorwaardelijk in te stemmen met een Palestijnse staat. (AFP, AP)