Interim-regering Honduras verhindert landing van ex-leider

Tegucigalpa. Een poging van de afgezette president Manuel Zelaya om per vliegtuig terug te keren naar Honduras is maandag mislukt. Militairen blokkeerden de landingsbaan van het vliegveld, waar duizenden Zelaya-supporters hem opwachtten. Bij de onlusten die uitbraken, zetten militairen traangas in. Er viel ten minste een dode. Op televisie werden alle zenders, op de staatstelevisie na, tijdelijk uit de lucht gehaald. Zelaya kwam vanuit Washington gevlogen in een vliegtuig van zijn bondgenoot Hugo Chávez, de president van Venezuela. De interim-regering van Honduras had Zelaya vooraf duidelijk gemaakt dat hij geen toestemming zou krijgen te landen. Door de blokkade moest het toestel, na enkele rondjes te hebben gevlogen, de reis voortzetten naar buurland Nicaragua. De vlucht werd daarna vervolgd naar El Salvador. Daar bevonden zich de presidenten Cristina Kirchner (Argentinië), Rafael Correa (Ecuador) en Fernando Lugo (Paraguay), eveneens bondgenoten. Vandaag zou Zelaya terugvliegen naar Washington voor een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton.