EU-hof veroordeelt Griekse steun Olympic

Griekenland is vanmorgen door het Europese Hof van Justitie opnieuw veroordeeld wegens verboden staatssteun aan de Griekse luchtvaartmaatschappij Olympic Airways.

Het Hof legde een dubbele sanctie op: een dwangsom van 16.000 euro voor elke dag (vanaf 7 augustus) waarop de staatssteun door Olympic Airways niet volledig is terugbetaald, plus een boete van 2 miljoen euro omdat Griekenland de eerdere veroordeling niet is nagekomen. Zo’n dubbele sanctie komt zelden voor.

In 2002 stelde de Europese Commissie vast dat Griekenland aan Olympic Airways, in het kader van een herstructurering voor de periode 1998-2002, staatssteun had verleend die in strijd was met de Europese regels. Omdat Griekenland niet reageerde op de bezwaren van Brussel, volgde in mei 2005 een eerste veroordeling door het EU-Hof, de hoogste rechter in EU-kwesties.

Na die veroordeling draaide Griekenland het merendeel van de gewraakte steun terug. Maar in de ogen van de Europese Commissie had het daarbij ten onrechte 104,5 miljoen euro steun niet verrekend. Daarom stapte de Commissie in 2007 opnieuw naar het Hof. Volgens het Hof is nog steeds bijna 25 miljoen euro aan verboden steun niet terugbetaald.