Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Eén op 9 vrouwen verkracht

Een op de negen vrouwen in Nederland is een keer verkracht. Bij 17 procent van de vrouwen is een poging tot verkrachting gedaan.

Dat blijkt uit een rapport van de Rutgers Nisso Groep dat vanmiddag is gepresenteerd. Daarin staat dat 6 procent van de meisjes voor hun zestiende is verkracht. Vier op de honderd keer was dat een groepsverkrachting. Bij één op de elf meisjes werd een poging tot verkrachting gedaan.

Veel vrouwen krijgen een keer te maken met seksueel geweld, blijkt uit onderzoek onder 6.500 personen tussen 15 en 70 jaar. Ze hebben te maken met kwetsende aanrakingen, ze worden gedwongen zich te ontkleden of ze moeten seksuele handelingen verrichten. Een op de drie vrouwen zegt in haar leven te maken te hebben gehad met dit seksueel geweld. Bij mannen is dat 6 procent.

In de helft van de gevallen is de dader bekend, zoals (ex-)partners, buren of familieleden. Zeven procent van de verkrachte vrouwen raakt als gevolg daarvan zwanger. De helft laat de zwangerschap afbreken, krijgt een miskraam of laat de baby adopteren. Twintig procent van de vrouwen die door een verkrachting een kind kreeg, houdt dit.

Rutgers Nisso Groep stelt dat de hulp aan slachtoffers van seksueel geweld beter kan. De helft van de mensen die hulp wilden, kregen die ook, aldus het rapport. De organisatie pleit voor een duidelijke plek waar ze aangifte kunnen doen. Ook de samenwerking tussen politie, slachtofferhulp, maatschappelijk werk en de geestelijke gezondheidszorg moet beter. Na seksueel geweld doet slechts 8 procent van de slachtoffers aangifte bij de politie.