Dekker en Boogerd getuigen in Wenen over dopingaffaire

Het Bundeskriminalamt in Wenen heeft de ex-Raborenners Thomas Dekker en Michael Boogerd gevraagd als getuige op te treden in een strafzaak tegen Stefan Matschiner, de Oostenrijkse manager die wordt verdacht van het verstrekken van doping aan wielrenners en atleten. Dit maakte de advocaat van Dekker en Boogerd, Hans van Oijen, vanmorgen bekend in een persverklaring. Hij benadrukt dat de twee niet worden gehoord als verdachten maar als getuigen. Ze zullen op vrijwillige basis aan het onderzoek meewerken. De internationale wielerunie UCI maakte vorige week bekend dat Dekker eind 2007 is betrapt op het gebruik van epo en zal worden geschorst voor twee jaar. De renner, die niet mocht starten in de Tour, gaat daartegen in beroep. Boogerd beëindigde in 2007 zijn carrière. Bij de start van de Tour werd al bekend dat Raborenner Denis Mensjov in juni in Wenen een verklaring heeft afgelegd. Ook ex-Raborenner Michael Rasmussen zal meewerken aan het onderzoek. In de Oostenrijkse dopingaffaire werden eerder ook de namen van de Raborenners Pieter Weening en Joost Posthuma genoemd.