Buitenlandcoördina-tor Solana vertrekt

Brussel. De Spanjaard Javier Solana stopt in oktober als buitenlandcoördinator van de Europese Unie. Dat heeft hij gezegd tegen het Spaanse dagblad ABC. De 67-jarige Solana werd tien jaar geleden door de regeringsleiders van de EU-landen benoemd als eerste `hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid`. Wie Solana zal opvolgen, is nog onduidelijk en mede afhankelijk van de vraag of het nieuwe Europese Verdrag van Lissabon volgend jaar van kracht wordt. In dat verdrag wordt de functie van de buitenlandcoördinator verder opgewaardeerd en wordt deze tevens vice- voorzitter van de Europese Commissie. Bovendien voorziet het nieuwe verdrag in een vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Onder `Lissabon` zijn dan, tezamen met het voorzitterschap van de Europese Commissie, drie topbanen vacant. Alleen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie is op dit moment officieel een kandidaat: de huidige commissie-voorzitter José Manuel Barroso. Hij kreeg onlangs de steun van de EU-regeringsleiders en hoopt op een fiat van het Europees Parlement, waarin zijn politieke geestverwanten - de christen-democraten en de conservatieven - de grootste fractie vormen.