Bodylanguage van de bazen

Bodylanguage van de bazen In Moskou slaagde de Amerikaanse president Barack Obama er gisteren opnieuw in zijn stijve Russische collega Dmitri Medvedev voor zich in te nemen en de vastgelopen Russisch-Amerikaanse betrekkingen vlot te trekken. Het begon al toen hij de Groene Zaal van het Kremlin binnenkwam, met die soepele tred van een atletische jongen, een sportman die hij in werkelijkheid niet is. Obama ging tegenover Medvedev zitten als een student die mondeling tentamen doet, licht voorovergebogen, handen gevouwen tussen de benen, beleefd luisterend naar de welkomstwoorden van zijn gastheer. Toen hij zelf het woord kreeg, zei hij iets slims: „Rusland en de Verenigde Staten hebben meer met elkaar gemeen dan ze van elkaar verschillen.” Waarna hij Medvedev een tijdschrift liet zien met foto’s van zijn vorige bezoek aan Rusland, in 2005, toen hij in Perm drie uur werd vastgehouden omdat het vliegtuig waarin hij reisde spionageapparatuur aan boord zou hebben. „Toen zag ik er veel jonger uit”, zei hij lachend, waarna hij doorbladerde en Medvedev als zijn beste vriend meenam naar zijn verleden. Tijdens de persconferentie na afloop van de onderhandelingen was er ook nog die hand, waarmee hij de smalle schouder van Medvedev aanraakte. „Wij zijn de beste vrienden, Dima”, leek hij te willen zeggen. En Medvedev ontdooide opnieuw, en lachte. Een beetje. Foto’s AFP, AP AFP