Armstrong doet nu al aanval op gele leiderstrui

Nadat hij gisteren deel uitmaakte van een bijzondere ontsnapping en steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement, wilde Lance Armstrong vandaag in de ploegentijdrit een aanval doen op de gele trui.

In La Grande Motte won de Britse sprinter Mark Cavendish zijn tweede opeenvolgende rit, na een ontsnapping uit het peloton waarvan zijn voltallige ploeg van negen renners deel uitmaakte. Doordat zijn ploeg Team Columbia het tempo op ruim dertig kilometer van de aankomst opvoerde, in de jacht op een kwartet vluchters waarvan de Nederlander Koen de Kort (Skil-Shimano) deel uitmaakte, brak het peloton in tweeën.

Opvallend was dat zich in die groep van ongeveer 25 slechts twee klassementsrenners bevonden: de Zwitserse geletruidrager Fabian Cancellara en zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong, op dat moment nog tiende in het algemeen klassement. En dat behalve alle renners van Columbia het grootste deel van de Nederlandse ploeg Skil-Shimano meereed. Onder de renners die ‘de slag hadden gemist’: alle renners van Rabobank inclusief kopman Denis Mensjov, de Tourwinnaar van vorig jaar Carlos Sastre, Cadel Evans, de broers Andy en Fränk Schleck en Armstrongs ploeggenoot en kopman van Astana, Alberto Contador.

Vooral de absentie in de vluchtersgroep van de Spanjaard was opvallend. Contador is de officiële kopman, maar Armstrong heeft na zijn comeback in september, na een afwezigheid van vier jaar, nooit gezegd dat hij in de Tour genoegen neemt met een rol als knecht van de topfavoriet voor de eindzege. Volgens de Spaanse Astana-renner Benjamin Noval, niet in de Tour, is de Tourploeg van Astana verdeeld in een kamp-Armstrong en een kamp-Contador.

Wellicht heeft Armstrong over de op handen zijnde actie van Team Columbia een seintje gekregen van George Hincapie. Die Amerikaan, nu bij Columbia en een van Armstrongs beste vrienden, was de enige renner die als knecht van Armstrong al diens Touroverwinningen meemaakte, van 1999 tot en met 2005.

Armstrong moest in de ploegentijdrit over 39 kilometer rondom Montpellier, waar het aan het begin van de middag hard waaide, 40 seconden goedmaken op Cancellara, uit de ploeg Saxo Bank.