Alla tortuga

Sicilië 2006. Cozze alla tortuga. Het recept krabbelde ik in priegelschrift in mijn opschrijfboekje, onderwijl het goddelijke vocht van de bodem van mijn bord scheppend – in een lege schelp, vanzelfsprekend – en opslurpend. Bleek nergens voor nodig, dat geschrijf. De mosselen waren van de onvergetelijke soort.

Voorgerecht voor 2 personen:

1 rode chilipeper

1 (onbespoten) citroen

1 teen knoflook, in flinterdunne plakjes

2 stengels bleekselderij, in smalle boogjes

een handje platte peterselie, grof gehakt

3 eetlepels olijfolie

1 kilo mosselen, afgespoeld en geïnspecteerd op kapotte exemplaren

Snijd de steelaanzet van de chilipeper, halveer hem in de lengte. Verwijder als je niet van pittig houdt de zaadlijsten en snijd de peper in dunne reepjes. Boen de citroen goed schoon onder lauw stromend water en snijd hem in 10 - 12 stukken. Verhit de olijfolie in een grote koekepan of wok en roerbak hierin de knoflook, peper, bleekselderij, stukken citroen en de helft van de peterselie. Voeg na een paar minuten de mosselen toe. Leg een deksel op de pan en stoom de mosselen in nog eens een paar minuten open. Schud tussendoor een paar keer flink aan de pan. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer met ruim voldoende brood om door het vocht te sleuren.

Post jouw eigen mosselrecept op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke pavlova’s.

    • Janneke Vreugdenhil