4 redenen om tv te kijken

Lindsay Lohan in Bobby Film Bobby (Emilio Estevez, 2006)

1 Mozaïekfilm

Bobby

RTL8, 20.30-22.45u.

Deze film van acteur Emilio Estevez speelt zich af op 6 juni 1968, de dag van de moord op senator en presidentskandidaat Robert F. Kennedy. Bobby is gesitueerd in het Ambassador Hotel, de plek waar Kennedy werd vermoord. Af en toe zien we nieuwsbeelden ergens op een televisiescherm: de oorlog in Vietnam is in volle gang, de burgerrechtenbeweging is de dood van Martin Luther King nog niet te boven en het algemene gevoel van malaise is groot. Estevez knoopt in zijn mozaïekfilm 22 personages aan elkaar. Ieder van hen symboliseert een aspect van de jaren zestig. Met o.a. William Macy en Lindsay Lohan. (Emilio Estevez, 2006)

2 Komedie

Ali G Indahouse

RTL7, 20.30-22.10u.

In de week dat de film Brüno uitkomt, over een Oostenrijkse homo die de modewereld in de Verenigde Staten en elders verkent, vanavond op tv een film over het eerste alter ego van Sacha Baron Cohen. Hij werd als Ali G. in Engeland groot met optredens op tv. Hij zet in deze film alle witte jongeren te kijk die in de getto’s van Los Angeles een soort hippe hemel zien. En hij parodieert de serieuze bravoure van rapvideo’s vol goud, pooiers en ‘lekkere wijven’. De film is misschien net niet zo scherp als alter ego nummer twee, de Kazachstaanse Borat, maar wel bijna even leuk. (Mark Mylod, 2002)

3 portret

Vreemde Tralies

Ned.2, 20.50-21.20u.

Herhaling van een serie mooie reportages over acht Nederlandse jongeren die vastzitten in buitenlandse gevangenissen. Wat betekent het om duizenden kilometers van huis gevangen te zijn, met in sommige gevallen nog tien tot twintig jaar te gaan? Welk toekomstperspectief heb je dan? Vanavond over Hans van Buel, die sinds 2005 vastzit in Italië wegens drugssmokkel. Omdat hij zich de afgelopen jaren uitstekend gedragen heeft, heeft hij veel privileges gekregen.

4 Gesprek

Spraakmakende zaken

Ned.2, 21.20-22.00u.

Jongeren in de kop van Noord-Holland gebruiken veel drugs en drinken veel alcohol. Maar bovenal zijn ze vaak niet gelukkig. De jongeren op het platteland groeien op in de beslotenheid van hun eigen groep. Daaruit is het moeilijk te ontsnappen. Wie niet mee wil doen aan drugs- en alcoholgebruik plaatst zichzelf buiten de groep. Sommige jongeren zien geen andere uitweg uit die situatie dan het plegen van zelfmoord. Hoe kan die tendens stoppen? In de uitzending praat Paul Rosenmöller met jongeren, ouders en hulpverleners.