100.000 banen weg in industrie door crisis

In de Nederlandse industrie gaan dit jaar en volgend jaar in totaal 100.000 banen verloren. De productiedaling in de industrie is de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog, maar de krimp van de industrie zal de tweede helft van dit jaar iets afnemen, schrijft het Economisch Bureau van ING in een vandaag verschenen onderzoek.

Volgens het rapport zal volgend jaar de export aantrekken, waardoor het economisch herstel wordt gevoed. „Na een onstuimig begin van het jaar komt de industrie geleidelijk in rustiger vaarwater. De stemming onder producenten klaart iets op, de wereldhandel stabiliseert en grondstofprijzen zijn weer gestegen”, staat in het rapport.

ING voorspelt voor dit jaar in de industrie een faillissementsgolf. In de industrie zijn dit jaar drie keer zoveel faillissementen als vorig jaar. In de rest van het bedrijfsleven gaat het om een verdubbeling, schrijft ING.

De bank verwacht dat de Nederlandse industriële productie in 2009 met 12 procent zal krimpen. Door de ernst van de economische crisis zal volgens ING het productieniveau de komende jaren waarschijnlijk niet terugkeren naar het hoogtepunt van najaar 2007.