Wat is de norm voor De Leeuw?

Als het salaris van presentatoren boven dat van Balkenende uitkomt, dan moet het verschil gefinancierd worden uit de ledenkas van publieke omroepen. Dit voorstel is vrijdag met een motie aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Vooruitlopend op de nieuwe beloningscode wees voormalig tv-presentator Berend Boudewijn donderdag in nrc.next op een inconsistentie: de Tweede Kamer spoort publieke omroepen aan naar hogere kijkcijfers te streven, maar legt tegelijkertijd het salaris van sterpresentatoren aan banden. Zou jij als lid van een omroep willen meebetalen aan de tonnen die Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw ontvangen? Of gaat er waardevol talent verloren als de publieke omroepen hun coryfeeën niet meer kunnen betalen? Over deze vragen discussiëren lezers op nrc.nl/discussie.

Stuiptrekking

Typische stuiptrekking in crisistijd: voorwaarts in de jacht op graaiers en zakkenvullers! Wat een onzin. Laat omroepen lekker zelf uitmaken waar ze hun geld aan uitgeven. Als het op is, is het op.

Elmer Hartkamp

Gemeenschapszin

Juist als de publieke omroepen hun medewerkers minder mogen belonen, moeten ze creatief zijn en nieuw talent de ruimte geven. Sterren met gemeenschapszin zullen ondertussen heus ook wel van de Balkenendenorm rond kunnen komen.

Martin van de Wardt-Olde Riekerink

Steun voorlichting

De overheid moet mensen steunen die het meest kwetsbaar zijn. Ik vind het dus absurd dat de overheid topartiesten zou moeten subsidiëren die extreem uitblinken in allerlei capaciteiten en al schatrijk zijn en een inkomen verdienen dat doet denken aan het middeleeuwse feodalisme. Nederlandse topartiesten blijven tóch wel op tv komen. En omroepen hebben hun geld hard nodig om onderwijs en voorlichting uit te zenden.

Max Molenaar

Kijker kan nu straffen

De kijker krijgt nu een instrument in handen om de omroep te straffen die boven de Balkenendenorm betaalt: het lidmaatschap opzeggen. Ik hoop dat veel leden van omroepen dit zullen doen.

W. van Walstijn

Reclame-inkomsten

Tv-presentatoren bij de publieke omroepen werken voor de overheid en brengen via reclame-inkomsten ruimschoots hun salaris binnen. Dus het is logisch dat ze uit die opbrengsten ook betaald worden.

Antje Hages

De A van arbeiders

Ik ben niet van plan om de ongein van Paul de Leeuw te financieren met mijn lidmaatschap van de VARA. Eén van de A’s in Vara staat nog steeds voor arbeiders. Gewone arbeiders moeten vele jaren werken voor het bedrag dat de Paulen, Jeroen en meneer van Nieuwkerk in een maand verdienen.

Martha Blom