Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Volleyballers niet constant genoeg tegen Italië

De Nederlandse volleyballers hebben gisteren in de World League ook hun tweede wedstrijd in en tegen Italië verloren. Na de 3-0, vrijdag in Mantova, werd het gisteren in Modena wederom 3-0 (25-23, 25-20 en 25-23).

De Italianen speelden constanter dan de Nederlanders en namen steeds aan het einde van de set afstand. „Wij kwamen blokkerend te kort op de beslissende momenten terwijl Italië op hetzelfde hoge niveau bleef spelen”, zei aanvoerder Jeroen Trommel. En bondscoach Peter Blangé: „Wij misten elke set één of twee belangrijke ballen. De consequentie was duidelijk.”

Blangé begon weer met zijn topscorer Robert Horstink in de basis. De aanvaller, die vorig weekeinde in Eindhoven tegen Italië niet speelde, lijkt hersteld van een schouderblessure. Hij kwam gisteren echter nog niet tot zijn gebruikelijke aantal punten. Nederland scoorde vooral met de middenaanval. Met name Rob Bontje was op dreef.

In de openingsset maakte Nederland een achterstand van vijf punten goed en kwam op gelijke hoogte: 16-16. Een uit geslagen service van invaller Jeroen Rauwerdink op 23-24 bezorgde Italië de setzege. Ook in de tweede set kon Nederland aardig bij blijven, maar maakte op beslissende momenten veel fouten: 25-20.

Met invallers Niels Klapwijk, Jan Willem Snippe en Tije Vlam werd het in de derde set nog spannend. De linkshandige Klapwijk bracht Nederland met twee harde services tot op 22-21, maar zijn derde opslag ging uit. Daarna trok Italië de set (25-23) en de wedstrijd naar zich toe.

Nederland is in de rangschikking in groep A gezakt naar de derde plaats. Alleen de winnaar plaatst zich voor de finale. (ANP)