V&D wil loonoffer personeel

De directie van het warenhuisconcern V&D vraagt het personeel vandaag de voor deze maand geplande loonopslag van 3,3 procent vrijwillig uit te stellen tot februari 2010. Daarmee hoopt het concern de omvang van een „door de recessie noodzakelijke” reorganisatie „drastisch omlaag” te brengen, aldus personeelsdirecteur Brent van Rossem. „Hoe groter de bijdrage van de medewerkers, hoe kleiner de reorganisatie.”

Eerder noemde het concern een aantal van 500 banen die mogelijk moeten verdwijnen als de in de cao vastgelegde loonsverhoging zou worden doorgevoerd. In onderhandelingen met de bonden vorige week heeft de directie volgens Van Rossem voorgesteld dat de reorganisatie beperkt kon blijven tot 60 banen als men volledig zou willen afzien van de loonsverhogingen. De bonden gingen hiermee echter niet akoord, omdat V&D volgens hen weigerde daartegenover banengaranties te stellen. Van Rossem ontkent dit.

Volgens Van Rossem is het uitstel van loonsverhogingen een van de vele maatregelen die moet leiden tot personeelsbehoud. Het salaris van de directie en het hoger management is bevroren en de directie is bereid om in ieder geval tot 1 februari 2010 5 procent van het eigen salaris in te leveren.

Bestuurder Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten noemt het „bespottelijk” dat V&D nu „met de collectebus bij de personeelsuitgang” gaat staan. „Ze kunnen beter aankloppen bij de eigenaar, investeerder KKR. Die heeft miljarden uit het concern gehaald.”