'Sister Act' met respect in finale

Tot haar eigen verbazing versloeg Serena Williams haar zus Venus in de finale van Wimbledon. Die zege brengt de Amerikaanse tennisster terug aan de wereldtop.

Serena Williams heeft zaterdagmiddag op het gras van Wimbledon voor de derde keer de Venus Rosewater Dish omhoog mogen houden. In de finale van het Londense grandslamtoernooi was de 27-jarige Amerikaanse haar twee jaar oudere zus overtuigend de baas: 7-6 en 6-2.

Nadat Serena Williams haar vierde matchpoint had benut, zakte ze door haar knieën. Uit respect voor haar zus vierde ze haar elfde grandslamtitel ingetogen. „Ik kan het niet geloven”, zei de winnares. „Deze schaal is naar Venus genoemd en ze wint hem ook altijd. Maar nu heb ik hem.”

„Serena was vandaag te goed. Ze had overal een antwoord op”, stelde Venus Williams. Een paar uur later wonnen de zussen de finale in het vrouwendubbelspel van het Australische duo Samantha Stosur en Rennae Stubbs: 7-6 en 6-4.

De enkelfinale op Wimbledon was voor de vierde keer het toneel van een Amerikaanse ‘Sister Act’. Serena Williams, die vorig jaar de familietwist op Wimbledon verloor, bracht de stand met haar zege op 3-1. In 2002 en 2003 was ze in Londen ook de betere geweest.

De stand in onderlinge profduels is nu 11-10 in het voordeel van Serena. Tien jaar geleden stonden de zusjes Williams in Key Biscane voor het eerst tegenover elkaar in de finale van een groot toernooi. Vader Richard Williams zag zijn droom uitkomen. Op de tribune hield hij destijds een bord met de tekst Welcome to the Williams Show omhoog. De laatste jaren besloot Richard Williams finales tussen zijn dochters aan zich voorbij te laten gaan. Zo vertrok hij nu ook vroegtijdig naar zijn huis in Florida. Moeder Oracene Price was zaterdag wel aanwezig.

Venus en Serena Williams trainden in de aanloop naar Wimbledon op hun eigen grasbaan in Palm Beach Gardens met elkaar. De powertennissters haalden tijdens die trainingen het beste in elkaar naar boven. In tegenstelling tot de meeste andere profs kozen ze er niet voor in de voorbereiding een grastoernooi te spelen.

Venus en Serena Williams bleken de afgelopen twee weken weer een klasse apart op The All England Club. Het was tekenend dat Serena zaterdag de eerste speelster was die Venus een set afhandig wist te maken. Sinds de derde ronde van Wimbledon in 2007 had ze in Londen geen set verloren.

Daar waar finales tussen de twee zussen in het verleden vaak van emoties waren ontdaan, was de eindstrijd dit keer een duel tussen een verbeten vechtende Serena en een gelaten ogende Venus. Hoogstaand was de partij echter allerminst. In de eerste set ging het gelijk op. De eerste zes games werden allemaal ‘op love’ gewonnen en een tiebreak moest de beslissing brengen. Voor het eerst in haar carrière won Serena Williams een tiebreak van haar oudere zus.

In de tweede set maakte Serena Williams met twee breaks het verschil. Ze balde na belangrijke punten haar vuisten en aarzelde niet om beslissingen van de scheidsrechter aan te vechten. Venus Williams toonde daarentegen vrijwel geen emoties op de baan en speelde als verlamd. Serena Williams onttroonde haar oudere zus en is hard op weg om weer de nummer één van de wereld te worden.

    • Koen Greven