Sister Act met respect

Tot haar eigen verbazing versloeg Serena Williams haar zus Venus op Wimbledon.

Die zege in de finale brengt haar terug aan de wereldtop.

Serena Williams heeft zaterdagmiddag op het gras van Wimbledon voor de derde keer als winnares van het vrouwenenkelspel de Venus Rosewater Dish omhoog mogen houden. In de eindstrijd van het Londense grandslamtoernooi was de 27-jarige Amerikaanse haar twee jaar oudere zus overtuigend in twee sets de baas: 7-6 en 6-2.

Nadat Serena Williams haar vierde matchpoint benutte, zakte ze door haar knieën. Uit respect voor haar zus vierde ze haar elfde grandslamtitel ingetogen. „Ik kan het niet geloven”, zei Serena Williams. „Deze schaal is eigenlijk naar Venus genoemd en ze wint hem ook altijd. Maar nu heb ik hem.” „Serena was vandaag te goed. Ze had overal een antwoord op”, stelde Venus Williams. Een paar uur later wonnen de zusjes Williams de finale in het vrouwendubbelspel van het Australische koppel Samantha Stosur en Rennae Stubbs: 7-6 en 6-4.

De enkelfinale op Wimbledon was voor de vierde keer het toneel van een Amerikaanse ‘Sister Act’. Serena Williams, die vorig jaar de familietwist op Wimbledon verloor, bracht de stand met haar zege op 3-1. Serena Williams was in 2002 en 2003 in Londen ook de betere geweest.

De stand in onderlinge profduels is nu 11-10 in het voordeel van Serena. Tien jaar geleden stonden de zusjes Williams in Key Biscane voor het eerst tegenover elkaar in de finale van een groot toernooi. Vader Richard Williams zag zijn droom uitkomen. Op de tribune hield hij destijds een bord met de tekst Welcome to the Williams Show omhoog. De laatste jaren besloot Richard Williams finales tussen zijn dochters aan zich voorbij te laten gaan. Zo vertrok hij nu ook vroegtijdig naar zijn huis in Florida om „het gras te maaien”. Moeder Oracene Price was zaterdag wel aanwezig.

Venus en Serena Williams trainden in de aanloop naar Wimbledon op hun eigen grasbaan in Palm Beach Gardens met elkaar. De powertennissters haalden tijdens die trainingssessies het beste in elkaar naar boven. In tegenstelling tot de meeste andere profspeelsters kozen de zusjes er niet voor om in de voorbereiding een grastoernooi te spelen.

Venus en Serena Williams bleken de afgelopen twee weken weer een klasse apart op The All England Club. Het was tekenend dat Serena Williams zaterdag pas de eerste speelster was die Venus Williams een set afhandig wist te maken. Sinds de derde ronde van Wimbledon in 2007 had ze in Londen geen set verloren.

Daar waar finales tussen de twee zusjes in het verleden vaak van emoties waren ontdaan, was de eindstrijd dit keer een duel tussen een verbeten vechtende Serena en een gelaten ogende Venus. Hoogstaand was de eindstrijd echter allerminst.

In de eerste set ging de partij gelijk op. De eerste zes games werden allemaal op love gewonnen. Een tiebreak moest de beslissing brengen. Voor het eerst in haar carrière wist Serena Williams een tiebreak van haar oudere zus te winnen.

In de tweede set maakte Serena met twee breaks het verschil. Ze balde na belangrijke punten haar vuisten en aarzelde niet om beslissingen van de scheidsrechter aan te vechten. Venus Williams toonde daarentegen vrijwel geen emoties op de baan en speelde als verlamd. Serena bleek degene die het liefste wilde winnen. Ze onttroonde haar oudere zus en is hard op weg om weer de nummer één van de wereld te worden.

    • Koen Greven