Redding Golden Tulip nabij

De Golden Tulip hotels krijgen een nieuwe kapitaalinjectie van het Amerikaanse bedrijf Starwood Capital. Enkele van de Nederlandse hotels zullen de keten verlaten.

De in surseance verkerende hotelketen Golden Tulip blijft bestaan, maar wordt wel in delen opgesplitst. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Starwood Capital is met de curatoren overeengekomen om wereldwijd het grootste deel van de 260 hotels over te nemen, als franchisenemer. „Niets staat een deal meer in de weg”, zegt bewindvoerder Rinke Dulack. Hij verwacht dat op 27 juli de handtekeningen worden gezet. „Dat wordt tijd ook, want de houdbaarheidsdatum is een keer voorbij.”

In Nederland telde de keten 84 hotels. Vijf daarvan gaan verder onder een andere naam, met verschillende eigenaren. European Hospitality Properties, een investeringsvehikel van zakenbank Kempen & Co en beleggingsfondsenbeheerder Annexum, dat al eigenaar van het vastgoed van zes Golden Tulip hotels was, neemt ook het management van deze hotels over en wordt franchiser. De overige 73 hotels gaan ressorteren onder de franchiseformule van Golden Tulip en krijgen Starwood Capital als eigenaar.

Financieel directeur Desmond Taljaard van Starwood Capital zegt in een verklaring dat zijn bedrijf „volledig toegewijd is aan de verdere ontwikkeling van het merk Golden Tulip”. Taljaard wil de keten verder uitbreiden. Starwood is met zijn hotels vooral georiënteerd op Frankrijk, waar het de ketens Louvre en Kyriad heeft. De Starwood Hotels (Sheraton, Meridien, W-hotels) behoorden voorheen wel tot Starwood Capital, maar vormen sinds 2005 een apart bedrijf. Hoeveel Starwood voor Golden Tulip betaalt, heeft Taljaard niet meegedeeld.

Topman Hans Kennedie van Golden Tulip was met zijn bedrijf Kenmark voor 50 procent eigenaar van de hotelformule. De andere helft was in handen van investeringsmaatschappij CVC. Directeur Huib Boissevain van Annexum zegt ervan uit te gaan dat Starwood beide eigenaren uitkoopt en alle aandelen van Golden Tulip verwerft.

Golden Tulip kwam begin dit jaar in de financiële problemen en vroeg eind maart uitstel van betaling aan. Volgens Huib Boissevain had Hans Kennedie de afgelopen jaren „te ambitieuze groeiplannen” en heeft dat het bedrijf met het aanbreken van de economische crisis opgebroken. „De problemen lagen vooral in het buitenland, daar zaten de bleeders. De Nederlandse hotels waren in 2008 nog gewoon winstgevend.”

Voor Kennedie is er in de nieuwe opzet van de hotels geen plaats meer. In de verklaring van Starwood Capital heet het dat hij „adviseur” wordt van de keten, maar hij wordt door Starwood ook gezien als hoofdverantwoordelijke voor de financiële problemen van Golden Tulip. Bewindvoerder Dulack schat in dat Kennedies rol is uitgespeeld.

Golden Tulip begon 47 jaar geleden als een samenwerkingsverband tussen zes hotels, waaronder Krasnapolsky in Amsterdam. De keten groeide in de jaren zestig en zeventig uit tot een van de grootste hotelconcerns van Nederland. In 1975 kwam Golden Tulip voor een deel in handen van luchtvaartmaatschappij KLM. Het bedrijf breidde daarna wereldwijd uit door franchise-overeenkomsten te sluiten.

In de jaren negentig kwam de keten voor het eerst in de financiële problemen. Hotel Krasnapolsky kocht in 1998 de gehele Golden Tulip keten op, maar werd amper twee jaar daarna zelf overgenomen door het Spaanse bedrijf NH Hoteles.

In 2002 verkocht NH op zijn beurt een deel van Golden Tulip aan het management, onder leiding van Hans Kennedie, terwijl enkele hotels verder gingen onder de NH-vlag.

    • Lolke van der Heide