Popmanager Allen Klein (77) overleden

Allen Klein, voormalig manager van onder meer de Beatles en de Rolling Stones, is zaterdag in zijn woning in New York overleden. De 77-jarige manager leed aan de ziekte van Alzheimer.

In de jaren zestig was Klein (Newark, 1931) een van de invloedrijkste figuren in de popindustrie. Hij werkte onder meer samen met Sam Cooke, Bobby Darin en Herman’s Hermits. Klein stond bekend als een keiharde zakenman, die slimme deals wist te regelen op het gebied van auteursrecht. De gehaaide accountant werd aanvankelijk met open armen ontvangen door zowel de Beatles als de Stones, maar beide samenwerkingen eindigden uiteindelijk in ruzies en rechtzaken. John Lennon schreef in 1974 het verbitterde Steel and Glass, verschenen op het album Walls and Bridges, over zijn ervaringen met Klein. Volgens sommigen was Klein de oorzaak van het uit elkaar gaan van de Beatles.

Allen Klein stond stond model voor de gladde manager Ron Decline – „de meest gevreesde promotor ter wereld” – in de televisiefilm The Rutles: All You Need is Cash uit 1978, een parodie op de geschiedenis van The Beatles. De rol van Klein werd gespeeld door John Belushi.