Pechstein voelt zich verraden door ISU

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein beschuldigt de internationale schaatsunie (ISU) van manipulatie. De ISU zou de Duitse in februari tijdens het WK in Hamar hebben aangeboden het dopinggeval te verzwijgen wanneer zij zich wegens ziekte zou terugtrekken uit de titelstrijd.

Vrijdag werd bekend dat de vijfvoudige olympisch kampioene tijdens het WK is betrapt op bloeddoping. Op de eerste dag van het toernooi in het Noorse stadje waren bij de Duitse tijdens een dopingcontrole sterk afwijkende bloedwaarden gevonden. Pechstein meldde zich vervolgens ziek en kwam de tweede dag niet meer in actie. Tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City en bij het WK afstanden in Vancouver was ze vervolgens ook afwezig.

Pechstein, die voor twee jaar wordt geschorst, reageerde in het weekeinde via haar website op de straf. Daarop uit zij beschuldigingen aan het adres van de ISU. „Ik heb geen doping genomen, nog nooit in mijn achttienjarige loopbaan. Al die jaren ben ik gecontroleerd. Bij wedstrijden, maar ook thuis. Overal hebben ze me gevonden. Overal hebben ze me kunnen controleren. Ik ben onschuldig en schoon. Ik heb één fout gemaakt, ik heb me ingelaten met koehandel. De ISU heeft me in Hamar gezegd dat ik in alle rust mijn zaak kon uitzoeken wanneer ik me ziek meldde. Dat had ik niet moeten doen.”

De voorzitter van de Duitse schaatsbond, Gerd Heinze, zei zaterdag in het tv-programma Das Aktuelle Sportstudio van de ZDF dat zijn bond van de voorzitter van de tuchtcommissie van de ISU, de Tsjech Bubnik, bij de zitting van eind juni in Bern het voorstel heeft gekregen om de zaak te seponeren wanneer de 37-jarige schaatsster onmiddellijk haar actieve loopbaan zou beëindigen.

In het bloed van Pechstein waren een dag voor het WK en tijdens het toernooi te veel reticulocyten gevonden, zogenoemde babybloedcellen. Dat heeft Pechstein op haar website verklaard. Volgens de Duitse omdat ze ziek was. Een teveel aan jonge babycellen duidt volgens wetenschappers op bloeddoping.

Pechstein heeft na overleg met haar advocaat besloten in beroep te gaan tegen de tweejarige schorsing. Ze schakelt daarvoor het CAS in, het hof van appèl van de internationale sport in Lausanne.

Een paar dagen voor het WK in Hamar meldde ook de Duitse Daniele Anschütz zich ziek. De 34-jarige Duitse, die tweede werd bij de Europese titelstrijd in Heerenveen achter Pechstein, kampte met een virusinfectie.