Op de campus

Gisteren was ik op de Pekinguniversiteit om de studente Zhong Yijing te interviewen voor de zomerserie van NRC Handelsblad. Op de campus hangt een bedrijvige maar toch ontspannen sfeer. Het studiejaar is afgesloten en de studenten maken aanstalten om naar huis te vertrekken. Sommigen hebben iets te vieren, maar doen dat niet uitbundig of uitgelaten.

(Foto Bettine Vriesekoop)

(Foto Bettine Vriesekoop)(Foto Bettine Vriesekoop)

Gisteren was ik op de Pekinguniversiteit om de studente Zhong Yijing te interviewen voor de zomerserie van NRC Handelsblad. Op de campus hangt een bedrijvige maar toch ontspannen sfeer. Het studiejaar is afgesloten en de studenten maken aanstalten om naar huis te vertrekken. Sommigen hebben iets te vieren, maar doen dat niet uitbundig of uitgelaten.

In toga geklede alumni gaan samen het hun zichtbaar trotse ouders giechelend op de foto. De lommerrijke Pekinguniversiteit is een dorp op zich. Vooraanstaande hoogleraren wonen midden in het groen in uit grijze baksteen opgetrokken historische huizen. Ze geven colleges in traditionele gebouwen met Chinese daken en fel beschilderde houten ornamenten.

In de zomer mogen de studenten op de campus boeken en andere spullen verkopen en advertenties plaatsen, niet alleen op het digitale studentenbulletin maar ook op rijdende bussen en zuilen. Op de campus is ook een postkantoortje ingericht zodat alumni hun spullen naar huis kunnen sturen.

Student Zhong Yijing gaat na afloop van ons interview naar een verjaardag in een van de café’s op de campus. Ze deelt met vier studenten een kamer maar omdat haar ouders dichtbij wonen, brengt ze de weekends en de vakanties meestal bij hen door.

Zhong: “Een van mijn kamergenoten woont in de Noordelijke provincie Heilongjiang. Zij blijft het hele jaar op de campus. Over een week komt haar moeder naar Peking. Nu brengt ze haar tijd door met kaarten en boeken verkopen.”

    • Bettine Vriesekoop