Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Munsterman, een man van zijn woord

Joop Munsterman probeert met transfers zoveel mogelijk geld te verdienen voor zijn club FC Twente. Daar is niets mis mee. Maar zo langzamerhand begint de ambitieuze voorzitter een twijfelachtige reputatie op te bouwen in de voetbalwereld. Het onderste uit de kan halen, oké. Maar je niet aan de afspraken houden, dat wordt zelfs in de jungle van het profvoetbal niet geaccepteerd. Zaakwaarnemer Kees Ploegsma ondervond met verdediger Rob Wielaert (die naar Ajax overstapte) dat de CEO van uitgever Wegener nog wel eens vergeetachtig is bij mondelinge afspraken. Dezelfde ervaringen hadden Eljero Elia en zijn management.

Toegegeven, het was een wat vreemde constructie om in de winterstop overeen te komen dat het contract van de flankspeler werd verlengd tot 2013 en tegelijkertijd af te spreken dat FC Twente in de zomer zou meewerken aan een transfer. Maar alle partijen hadden daar baat bij. In de afgelopen weken bleek Munsterman, ook wel Monsterman genoemd, Elia liever nog een jaar te houden omdat hij dan meer waard zou kunnen zijn. En als het dan toch nu moest, dan wilde hij de neo-international slijten aan de hoogst biedende.

Of het een tweedehands auto betrof. In het circuit gaf de beruchte Vlado Lemic, die niet over een FIFA-licentie beschikt, zich uit als belangenbehartiger van Elia en Twente. De Hagenaar kon naar Perugia. Ja, dááág, dacht Elia, wat heb ik daar te zoeken? Hij wilde naar Ajax voor zijn favoriete trainer Martin Jol. En als hij niet naar Twentes concurrent mocht, dan naar HSV, ook een goede springplank naar een Europese topclub. Daaraan wilde Munsterman na enige aarzeling wel meewerken, maar voor veertien miljoen euro, in plaats van de marktwaarde die acht miljoen bedraagt. Pas na uitputtende onderhandelingen met de Duitse club werd hem duidelijk dat dit niet van zakelijk inzicht getuigt. Zeker niet voor een speler die je twee jaar eerder voor twee ton hebt gekocht van ADO Den Haag.

Erik Oudshoorn