Mousavi doelwit harde aanvallen

Iran heeft een employé van de Britse ambassade en een Griekse journalist vrijgelaten. Maar harde aanvallen van conservatieve zijde op oppositieleider Mir Hossein Mousavi, die de herverkiezing van president Ahmadinejad op 12 juni blijft betwisten, lijken de weg te bereiden voor diens arrestatie.

Het semi-officiële persbureau Fars meldde eerder dat twee gearresteerde hervormers, ex-vice-president Mohammad Abtahi en de hoofdredacteur van de krant Ettemaad Melli, Mohammad Ghoochani, hebben bekend te hebben gewerkt aan een „fluwelen revolutie”. Het regime zegt dat het massaprotest tegen de verkiezingsuitslag is geïnspireerd door Engeland en Amerika om regimewijziging te bewerkstelligen.

Iason Athanasiadis, correspondent van de Amerikaanse krant Washington Times, kwam gisteren vrij. Vandaag werd de vrijlating bevestigd van een van de twee employés van de Britse ambassade die nog vastzaten. De ander wordt berecht wegens „activiteit tegen de nationale veiligheid”, zo heeft zijn advocaat zaterdag meegedeeld. De Europese Unie oefent druk uit op Teheran de man vrij te laten.

Ook Abtahi en Ghoochani, andere prominente hervormers en de Canadees-Iraanse journalist Maziar Bahari worden van „activiteit tegen de nationale veiligheid” beschuldigd, aldus hun advocaat. Van de „bekentenissen” van Abtahi en Ghoochani die Fars meldde, zijn geen verdere details gepubliceerd. Hun families, evenals ex-president Khatami, onder wie Abtahi werkte, hebben onderstreept dat afgedwongen bekentenissen zonder waarde zijn.

De hoofdredacteur van de ultraconservatieve krant Kayhan, Hossein Shariatmadari, schreef zaterdag dat zowel Mousavi als Khatami moet worden berecht wegens „alle verschrikkelijke misdaden” en „het verraad” na de verkiezingen. Shariatmadari staat zeer nabij opperste leider Khamenei. Een andere conservatieve krant, Javan, meldde dat honderd parlementsleden de rechterlijke macht hebben opgeroepen de leiders van de „rellen na de verkiezingen” te berechten.

Een organisatie van hervormingsgezinde geestelijken in de heilige stad Qom schaarde zich juist achter het protest tegen de verkiezingsuitslag. De Assemblee van Geleerden en Onderzoekers van de Religieuze Scholen van Qom liet op haar website weten dat de uitslag „ongeldig” is. De Assemblee heeft weinig politieke invloed, maar haar mededeling onderstreept eens temeer dat in alle gelederen verdeeldheid bestaat.

Iran hing zaterdag twintig mensen op wegens drugshandel. Deze maand zijn er al 34 executies voltrokken. (Reuters, AP, AFP)