Militairen gewond na aanval konvooi Uruzgan

Een bevoorradingskonvooi van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan is vorige week tweemaal onder vuur genomen. Ook reed het driemaal op een bermbom. Acht Nederlanders zijn daarbij gewond geraakt, van wie de meesten licht. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Het konvooi was op weg van Kamp Holland bij Tarin Kowt naar de grote regionale ISAF-basis Kandahar Airfield toen een bushmaster – het best gepantserde voertuig van de Nederlanders in Afghanistan – vrijdagochtend op een bermbom reed. Twee inzittenden raakten toen gewond. Een vuurgevecht volgde.

Toen het konvooi enkele kilometers verderop weer onder vuur werd genomen raakten nog drie militairen gewond, onder wie een Afghaan. Met ingeroepen luchtsteun kon het transport loskomen uit het gevecht, waarna wederom een bushmaster op een bermbom reed, met twee gewonden tot gevolg.

Extra militairen werden ingevlogen. Zaterdagochtend raakten nog twee militairen gewond toen een vrachtwagen getroffen werd door een bermbom. Het laatste deel van de tocht werd het konvooi begeleid door een Amerikaanse explosievenopruimingseenheid, maar ook die werd getroffen door een bermbom. Eén Amerikaan raakte daarbij gewond. De eenheid heeft meerdere explosieven vroegtijdig opgespoord.

Het konvooi is gisteravond aangekomen in Kandahar, meldt Defensie. De weg tussen Tarin Kowt en Kandahar, een route van zo’n 120 kilometer, is altijd bijzonder gevaarlijk geweest. Gebieden langs de weg zijn in handen van de Talibaan. Voor niet-militaire transporten wordt beschermingsgeld betaald aan de militie van krijgsheer Matiullah Khan.

Vanmorgen zijn twee Afghaanse vrachtwagenchauffeurs gedood bij een zelfmoordaanslag even buiten de basis bij Kandahar. De dader reed met een bomauto in op vrachtwagens die stonden te wachten op lading voor de buitenlandse troepen. Ook twee Afghaanse militairen raakten gewond.

Dit weekeinde zijn drie Britse militairen omgekomen in de provincie Helmand. In de oostelijke provincie Paktika zijn twee Amerikanen gedood bij een aanval van Talibaanstrijders op hun basis.

Achtergronden op nrc.nl/uruzgan