Man dood na vuistslag taxichauffeur in A'dam

Een 44-jarige man is overleden nadat een 37-jarige taxichauffeur hem zondagochtend op het Leidseplein in Amsterdam een vuistslag heeft gegeven. Dat heeft de politie van Amsterdam bekend gemaakt. Het slachtoffer wilde vermoedelijk een taxi nemen, waarna – om nog onbekende reden – ruzie ontstond. Het slachtoffer werd ter plaatse gereanimeerd. ’s Middag is hij in het ziekenhuis overleden. De politie heeft de chauffeur opgepakt.

Het misdrijf gebeurde rond tien voor half vijf op de taxistandplaats bij het Leidseplein. Er zijn al langer problemen met taxichauffeurs op dit plein. Ze zouden korte ritten weigeren, te hoge prijzen vragen, ruzie maken met elkaar, en klanten intimideren. Ook in andere delen van Amsterdam zijn er zulke problemen.

Om het wangedrag aan te pakken is het volgens directeur Richard van der Veen van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), de grootste taxicentrale in Amsterdam, nodig dat chauffeurs zijn aangesloten bij een centrale – of de opgepakte chauffeur bij een centrale werkte is onduidelijk. Bij een centrale kunnen chauffeurs worden geschorst; nu rijden veel chauffeurs voor zichzelf en zijn ze aan niemand verantwoording schuldig.

De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (Verkeer) gaat in Den Haag aandringen haast te maken met een nieuwe taxiwet. De problemen in de Amsterdamse taxiwereld ontstonden, volgens Gerson, toen de markt in 2000 werd geliberaliseerd. „Er is langzamerhand sprake van een door iedereen erkende noodtoestand.”