Leger verhindert landing ex-leider

Aanhangers van de verdreven Hondurese president Zelaya zwaaien naar een vliegtuig met hem aan boord. Het leger verhinderde gisteren dat Zelaya kon landen in een poging naar zijn land terug te keren. (Foto AP) Supporters of ousted Honduras' President Manuel Zelaya cheer as his airplane flies overhead at the international airport in Tegucigalpa, Sunday, July 5, 2009. At least one person has been killed during clashes around the airport as Zelaya was kept from landing at the main Honduras airport Sunday because the runway was blocked by groups of soldiers with military vehicles, some of them lined up against a crowd of thousands outside. (AP Photo/Eduardo Verdugo)
Aanhangers van de verdreven Hondurese president Zelaya zwaaien naar een vliegtuig met hem aan boord. Het leger verhinderde gisteren dat Zelaya kon landen in een poging naar zijn land terug te keren. (Foto AP) Supporters of ousted Honduras' President Manuel Zelaya cheer as his airplane flies overhead at the international airport in Tegucigalpa, Sunday, July 5, 2009. At least one person has been killed during clashes around the airport as Zelaya was kept from landing at the main Honduras airport Sunday because the runway was blocked by groups of soldiers with military vehicles, some of them lined up against a crowd of thousands outside. (AP Photo/Eduardo Verdugo) AP

Een poging van de afgezette president Manuel Zelaya om per vliegtuig terug te keren naar Honduras is gistermiddag mislukt. Militairen blokkeerden de landingsbaan van het vliegveld, dat belaagd werd door Zelaya-supporters, die hem wilden opwachten. Bij de onlusten die uitbraken zetten militairen onder meer traangas in. Er viel zeker een dode, een jongen van 19.

De hele dag bestond verwarring over de geplande aankomsttijd van Zelaya. ‘s Ochtends waren er al supporters naar de luchthaven in de hoofdstad gegaan, maar toen bleek dat hij nog onderweg was. Later in de middag stroomden steeds meer mensen naar het vliegveld, duizenden, en braken er rellen uit. Op televisie werden alle zenders, op de staatstelevisie na, tijdelijk uit de lucht gehaald.

Zelaya kwam vanuit Washington gevlogen in een vliegtuig dat hem geleend was door zijn bondgenoot Hugo Chávez, de president van Venezuela. In de vliegtuigen bevonden zich behalve Zelaya ook journalisten en de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de Nicaraguaan Miguel d’Escoto Brockmann.

De interim-regering van Honduras had Zelaya vooraf duidelijk gemaakt dat hij geen toestemming zou krijgen te landen. Militairen blokkeerden met voertuigen de landingsbaan.

Daardoor moest het toestel, na enkele rondjes te hebben gevlogen, de reis voortzetten naar buurland Nicaragua. De vlucht werd daarna vervolgd naar El Salvador. Daar bevonden zich onder meer de presidenten Cristina Kirchner (Argentinië), Rafael Correa (Ecuador) en Fernando Lugo (Paraguay), eveneens bondgenoten. Zij waren er om Zelaya’s reis te ‘monitoren’.

Zaterdag had de hoogste katholieke geestelijke van Honduras, kardinaal Óscar Andrés Rodríguez, Zelaya nog opgeroepen weg te blijven om „een bloedbad” te voorkomen. In Washington, waar zaterdag de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bijeen was, hadden Canada en enkele andere landen Zelaya ook geadviseerd te wachten met zijn terugkeer.

De OAS besloot zaterdag om Honduras te schorsen als lid, nadat de nieuwe machthebbers hun land vrijdag al zelf hadden terug getrokken. Het is sinds de schorsing van Cuba, in 1962, pas de tweede keer dat de landenclub deze maatregel neemt

    • Philip de Wit