Kliniek ontdekt smokkel

De Boumankliniek in Rotterdam heeft aangifte gedaan tegen twee van haar patiënten. Zij zouden hebben gehandeld in de partydrug GHB. De Boumankliniek is een GGZ-instelling die onder meer verslavingsziekten behandelt. In een van de vestigingen ontdekten medewerkers op 22 juni dat twee patiënten GHB naar binnen hadden gesmokkeld. Een van hen raakte in coma door de drug, die ook aan andere patiënten werd verkocht.

De directeur van Bouman GGZ, Sjef Czyzewski, vermoedt dat de GHB, ondanks strenge controles, vrij eenvoudig de kliniek kon worden binnengesmokkeld. Het middel ziet eruit als water. „Je kunt GHB eenvoudig thuis maken. Daar is geen groot chemisch laboratorium voor nodig. En het is doorzichtig. Tegenwoordig loopt iedereen met een waterflesje, dus dat wekt geen argwaan.”

Czyzewski besloot aangifte te doen toen bleek dat de twee patiënten ook anderen in gevaar brachten.

Justitie begint nu een onderzoek naar het bezit en de handel in GHB in de kliniek. De twee dealende patiënten zijn in andere vestigingen van Bouman ondergebracht. „Het blijven toch ook patiënten”, aldus Czyzewski.