Hamburger SV neemt Elia over van FC Twente

Eljero Elia is gisteren gepresenteerd als nieuwe speler van Hamburger SV. Zaterdag bereikte de Duitse club met FC Twente een akkoord over de transfersom van de voetballer. De 22-jarige buitenspeler heeft een vijfjarig contract bij zijn nieuwe werkgever getekend. Twente ontvangt bijna negen miljoen euro voor de Hagenaar.

Elia had tijdens de winterstop zijn verbintenis verlengd onder de voorwaarde dat zijn werkgever uit Enschede in de zomer zou meewerken aan een transfer. Er was geen sprake van een clausule over een gelimiteerde afkoopsom, maar alle partijen zouden er bij een overgang naar een andere club wijzer van worden. Mocht hij toch bij Twente blijven, dan zou zijn salaris worden verdrievoudigd. Daarmee zou hij ver boven de standaard van de spelerssalarissen bij de nummer twee uit de eredivisie uitstijgen.

Naast HSV had ook Ajax belangstelling voor de oud-voetballer van ADO Den Haag. Elia wilde graag naar Amsterdam omdat hij hoge verwachtingen had van een samenwerking met zijn stadgenoot, trainer Martin Jol. Ajax werd het met FC Twente niet eens over de transfersom. De Amsterdamse club bood aanvankelijk 7.9 miljoen euro dat betaald zou worden in termijnen. Daar wilde voorzitter Munsterman van Twente niet aan meewerken. Later werd de vergoedingssom met slechts een ton verhoogd. Dat was in de ogen van Munsterman nog een te laag bedrag. Ook HSV leek af te haken bij een vraagprijs van twaalf miljoen. Zaterdag bereikte een Duitse delegatie bij een bezoek aan Enschede toch een akkoord.

Elia was teleurgesteld in de handelwijze van Twente-voorzitter Joop Munsterman, die de aanvaller tijdens de winterstop een transfer in de zomer zou hebben beloofd, maar nu zijn transfer naar Ajax, en aanvankelijk ook HSV, blokkeerde. „Ik mocht naar een club van mijn keuze”, uitte hij zaterdag zijn teleurstelling in het AD. Volgens Elia wilde Munsterman hem wel laten vertrekken naar het Italiaanse Perugia. Daar voelde hij zelf niets voor. Elia zocht naar een tussenstation voor een sprong naar de Europese top. Hij vreesde dat Twente hem wilde vasthouden tot na de voorronden van de Champions League.

Eerder raakte FC Twente verdediger Edson Braafheid kwijt aan Bayern München. Marko Arnautovic leek dichtbij een overgang naar Internazionale, maar die transfer is voorlopig van de baan door een voetblessure van de Oostenrijker. Daardoor loopt Twente voorlopig een bedrag van 12 miljoen euro mis.