GM mag ontmanteld worden

De Amerikaanse autofabrikant General Motors mag zijn beste onderdelen verkopen aan een nieuw bedrijf, dat gesteund wordt door de Amerikaanse overheid. Dat heeft een Amerikaanse faillissementsrechtbank gisteravond bepaald.

Door de verkoop van de onderdelen moet er een nieuw en gezond GM ontstaan. De onderdelen die achterblijven in het oude GM, zoals verschillende fabrieken, worden zo veel mogelijk verkocht. Ook worden er honderden dealers gesloten.

Het nieuwe afgeslankte GM gaat door met de merken Chevrolet, GMC, Cadillac en Buick. Verkocht worden onder meer Saab, Saturn, Pontiac en Hummer. In Europa wordt het merk Opel verkocht. Dat komt waarschijnlijk op korte termijn in handen van de Canadese auto-onderdelenproducent Magna. Dat zei GM-topman Carl Peter Forster afgelopen weekend in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Door het gecontroleerde faillissement van de autofabrikant verdwijnen er ongeveer 21.000 banen. Van het nieuwe GM is de Amerikaanse overheid met 60,8 procent de grootste aandeelhouder. De Amerikaanse autovakbond UAW krijgt 17,5 procent, de Canadese overheid 11,7 procent. Schuldeisers van het oude General Motors krijgt 10 procent.

Met de uitspraak van de rechter kan GM snel beginnen met de doorstart. Een maand geleden vroeg de autofabrikant uitstel van betaling aan. De Amerikaanse overheid verstrekte in de tussentijd ruim 50 miljard dollar aan noodkredieten om het bedrijf overeind te houden. Ook de Canadese overheid stak geld in het bedrijf. Schuldeisers kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.