Federer zet idool Sampras in schaduw

Tennisser Roger Federer (27) brak met zijn vijftiende grandslamtitel het record van Pete Sampras. De Zwitserse alleskunner is een verbeterde versie van zijn voorbeeld.

Roger Federer gisteren op het centercourt van Wimbledon na de finale tegen Andy Roddick. (Foto AP) Roger Federer of Switzerland pose with the trophy after defeating Andy Roddick of U.S. in their men's final match on the Centre Court at Wimbledon, Sunday, July 5, 2009. (AP Photo/Julian Finney, pool) AP

Rotterdam, 6 juli. - Pete Sampras zag vanuit de Royal Box op Wimbledon met eigen ogen hoe Roger Federer zijn recordaantal overwinningen op grandslamtoernooien met een sensationele partij verbrak. De Zwitserse alleskunner behaalde op het gras van Londen tegen de Amerikaan Andy Roddick voor de zesde keer de Wimbledontitel en bracht zijn totaalaantal grandslamzeges op vijftien. Federer huppelde na zijn zwaarbevochten historische zege in vijf sets(5-7, 7-6, 7-6, 3-6 en 16-14) van geluk over het centercourt. „Dit is een ongelooflijk moment in mijn carrière”, zei hij met de beker in zijn handen. „Verbazingwekkend dat ik nu dit record in handen heb.” En Roddick: „Roger is een waar kampioen. Hij verdient alles wat hij wint.”

Net als Sampras konden andere aanwezige oud-kampioenen als Rod Laver, John McEnroe, Björn Borg, Boris Becker en Richard Krajicek niets anders doen dan een diepe buiging maken voor Federer. De Zwitser, die vanaf vandaag weer de nummer één van de wereldranglijst is, heeft alle toppers uit het verleden en het heden in zijn schaduw gezet. Federer beëindigde met zijn zeges op Roland Garros en Wimbledon de heerschappij van Rafael Nadal na elf maanden.

Federer had als opkomend talent altijd grote bewondering voor Sampras. Pistol Pete was zijn voorbeeld. Toen Federer in 2001 in de vierde ronde van Wimbledon Sampras voor het eerst aan de andere kant van het net trof, waren de verschillen nog enorm. De Amerikaan had destijds al dertien grandslamtoernooien gewonnen, waaronder zeven keer Wimbledon. Federer had acht jaar geleden nog geen enkele titel van belang op zak. Maar het was Federer die Sampras in vijf sets versloeg. Vanaf die dag zette de Zwitser een opmars in waarbij hij gaandeweg vrijwel alle records van zijn idool brak.

Federer is de meest succesvolle tennisser uit de historie. De rechtshandige prof is een verbeterde versie van Sampras. Daarnaast blijkt hij met zijn sportieve gedrag een sieraad voor de sport. „I would love to hate him”, zei Roddick op Wimbledon over Federer. „Maar hij is gewoon te aardig.”

Federer is bij het internationale publiek nu misschien wel nog populairder omdat hij afgelopen anderhalf jaar ook kwetsbaar bleek. De tennisser liep begin 2008 een virus op en was niet meer de oude Fed Express die over iedereen heen denderde. Nadal had een passend antwoord op zijn spel gevonden. De Spanjaard onttroonde zijn rivaal vorig jaar op Wimbledon en nam op 18 augustus 2008 de koppositie over. Het tijdperk van de alleenheerser Federer leek voorbij, zoals Sampras in 2002 door vrijwel iedereen was afgeschreven toen hij in de tweede ronde van Wimbledon verloor van de Zwitser George Bastl. Twee maanden daarna won Sampras de US Open. Na zijn veertiende grandslamzege nam hij afscheid.

Aan afscheid nemen denkt Federer nog niet. De discussie over wie de beste tennisser aller tijden is, heeft hem tot dusver ook niet geboeid. „De mensen mogen de balans opmaken als ik gestopt ben, maar ik ben van plan nog jaren door te gaan”, zei Federer een maand geleden na Roland Garros.

Op Wimbledon zette Federer zijn comeback voort. De aan zijn knie geblesseerde Nadal moest vanuit zijn huis op Mallorca lijdzaam toezien hoe de nummer twee van de wereld de hegemonie herstelde op The All England Club. Op weg naar zijn zevende Wimbledonfinale wist alleen de Duitser Philipp Kohlschreiber hem een set afhandig te maken.

Het vertrouwen in een nieuwe titel was groot bij Federer, misschien wel iets te groot. Roddick ging met een strak gespannen gezicht van de kleedkamer naar de baan, terwijl Federer nonchalant met een hand in zijn zak naar het centercourt liep alsof hij een wandelingetje maakte.

Federer mocht dan achttien van de twintig partijen van Roddick gewonnen hebben, in de eerste twee sets was de Amerikaan de betere speler. Nadat een bij vlagen subliem spelende Roddick de eerste set met 7-5 won, hing in de tiebreak van de tweede set een sensatie in de lucht. Roddick nam een 6-2 voorsprong, maar kon zijn zenuwen niet in bedwang houden. Federer rook zijn kans en trok de stand in sets gelijk.

Federer pakte de derde set opnieuw in een tiebreak en leek het ‘momentum’ in handen te hebben. Roddick bleef echter vasthouden aan zijn aanvallende, agressieve speelstijl en zette Federer weer met zijn rug tegen de muur. De vierde set ging met 6-3 naar A-Rod en de spanning was voelbaar toen de vijfde set begon.

Het werd een zinderend slot van een finale die als een klassieker de boeken in zal gaan. Roddick speelde de partij van zijn leven en kreeg in de zeventiende game twee breakpoints op de service van Federer. Zo dicht was hij nog nooit bij een Wimbledontitel geweest. Het toptennis van Roddick was net niet voldoende om Federer van zijn record af te houden. In de dertigste game had Federer aan zijn eerste matchpoint voldoende, waarna Sampras en alle andere toeschouwers zijn optreden met een staande ovatie beloonden.

Nader bekeken: pagina 13

    • Koen Greven