Federer zet idool Pistol Pete in zijn schaduw

Roger Federer schrijft met een sensationele finale op Wimbledon geschiedenis.

Hij is nu de succesvolste tennisser aller tijden.

Roger Federer, weer nummer één van de wereldranglijst, heeft met zijn vijftiende grandslamzege alle toppers uit het verleden en het heden in zijn schaduw gezet. Foto AP Roger Federer kust de beker. Roger Federer of Switzerland kisses the trophy after defeating Andy Roddick to win the men's singles championship on the Centre Court at Wimbledon, Sunday, July 5, 2009. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Pete Sampras zag vanuit de Royal Box op Wimbledon met eigen ogen hoe Roger Federer zijn recordaantal overwinningen op grandslamtoernooien met een sensationele partij verbrak. De Zwitserse alleskunner veroverde op het gras van Londen tegen de Amerikaan Andy Roddick voor de zesde keer de Wimbledontitel en bracht zijn totaal aantal grandslamzeges op vijftien. Federer huppelde na zijn zwaarbevochten historische zege in vijf sets (5-7, 7-6, 7-6, 3-6 en 16-14) van geluk over het centercourt. „Dit is een ongelooflijk moment in mijn carrière”, zei Federer met de beker in zijn handen. „Verbazingwekkend dat ik nu dit record in handen heb.” En Roddick: „Roger is een waar kampioen. Hij verdient alles wat hij wint.”

Net als Sampras konden andere aanwezige oud-kampioenen als Rod Laver, John McEnroe, Björn Borg, Boris Becker en Richard Krajicek niets anders doen dan een diepe buiging maken voor Federer. De prof, die vanaf vandaag weer de nummer één van de wereldranglijst is, heeft alle toppers uit het verleden en het heden in zijn schaduw gezet. Federer heeft met zijn zeges op Roland Garros en Wimbledon de heerschappij van Rafael Nadal na elf maanden beëindigd.

Federer had als opkomend talent altijd een grote bewondering voor Sampras. Pistol Pete was zijn voorbeeld. Toen Federer in 2001 in de vierde ronde van Wimbledon Sampras voor het eerst aan de andere kant van het net trof, waren de verschillen nog enorm. De Amerikaan had destijds al dertien grandslamtoernooien gewonnen, waaronder zeven keer Wimbledon. Federer had acht jaar geleden nog geen enkele titel van belang op zak. Maar het was Federer die Sampras in vijf sets versloeg. Vanaf die dag zette de Zwitser een opmars in waarbij hij gaandeweg vrijwel alle records van zijn idool brak.

Federer is de meest succesvolle tennisser uit de historie. De rechtshandige prof is een verbeterde versie van Sampras. Daarnaast blijkt hij met zijn sportieve gedrag een sieraad voor de sport. „I would love to hate him”, zei Roddick op Wimbledon over Federer. „Maar hij is gewoon te aardig.”

Federer is bij het internationale tennispubliek nu misschien wel populairder dan ooit omdat hij het afgelopen anderhalf jaar ook zijn kwetsbaarheid heeft getoond. De tennisser liep aan het begin van 2008 een virus op en was niet meer de ouderwetse Fed Express, die over iedereen heen denderde. Nadal had bovendien een passend antwoord op het spel van Federer gevonden. De Spanjaard onttroonde zijn rivaal vorig jaar op Wimbledon en nam op 18 augustus 2008 de koppositie over. Het tijdperk van de alleenheerser Federer leek voorbij. Zoals Sampras in 2002 door vrijwel iedereen was afgeschreven toen hij in de tweede ronde van Wimbledon verloor van de Zwitser George Bastl. Twee maanden daarna won Sampras de US Open. Na zijn veertiende grandslamzege nam hij afscheid.

Aan afscheid nemen heeft Federer nog niet gedacht. De discussie over wie de beste tennisser aller tijden is heeft hem tot dusver ook niet geboeid. „De mensen mogen de balans opmaken als ik gestopt ben, maar ik ben van plan nog jaren door te gaan”, zei Federer nadat hij een maand geleden in Parijs Roland Garros op zijn naam had geschreven. Sneller dan wie dan ook verwacht had, was Federer terug als een groot kampioen. Nadal haakte geblesseerd af.

Het vertrouwen in een nieuwe Wimbledontitel was groot bij Federer. Misschien wel iets té groot. Roddick ging met een strak gespannen gezicht van de kleedkamer naar de baan, terwijl Federer nonchalant met een hand in zijn zak naar het centercourt liep alsof hij een wandelingetje door zijn huis maakte.

Federer mocht dan achttien van de twintig partijen van Roddick gewonnen hebben, in de eerste twee sets was de Amerikaan de betere speler. Nadat een bij vlagen subliem spelende Roddick de eerste set met 7-5 won, hing in de tiebreak van de tweede set een sensatie in de lucht. Roddick nam een 6-2 voorsprong, maar kon zijn zenuwen niet in bedwang houden. Federer rook zijn kans en trok tot de stand in sets gelijk.

Federer pakte de derde set opnieuw in een tiebreak en leek het ‘momentum’ in handen te hebben. Roddick bleef echter vasthouden aan zijn aanvallende, agressieve speelstijl en zette Federer weer met zijn rug tegen de muur. De vierde set ging met 6-3 naar A-Rod en de spanning was voelbaar toen de vijfde set begon.

Het werd een zinderend slot van een finale die als een klassieker de boeken in zal gaan. Roddick speelde de partij van zijn leven en kreeg in de in de zeventiende game twee breakpoints op de service van Federer. Zo dicht was hij nog nooit bij een Wimbledontitel geweest. Het toptennis van Roddick was net niet voldoende om Federer van zijn record af te houden. In de dertigste game had Federer aan zijn eerste machtpoint voldoende. Waarna Sampras en alle andere toeschouwers zijn optreden met een staande ovatie beloonden.

    • Koen Greven