Express American, duh!

Amerikaan zijn tegen wil en dank. Bestaat dat? In het Amerikaanse universum heerst de stellige gedachte dat stiekem iedereen wel Amerikaan zou willen worden. Immers voor welk ander land ter wereld kan er geloot worden om een werkvergunning? En waar anders werft het leger met succes onder buitenlanders, in ruil voor staatsburgerschap? Eerst de dood in, dan een nieuwe vaderland. Zo ga je vanzelf geloven dat er voor de hele wereld niets beters bestaat.

Toch zijn er ook mensen die liever niet Amerikaan willen worden. Niet omdat ze tegen Amerika zijn, maar omdat ze er niet voor zijn. Zo deel ik mijn leven met een vrouw die niet Amerikaans wil worden. Dat komt dus voor.

Maar sinds een dag of drie weten we dat ze het al is! Inderdaad ja: sodeju! Ze is Oostenrijkse, in de Verenigde Staten ter wereld gebracht en voornemens haar geboorteland te bezoeken. Dat heeft ze wel vaker gedaan – als Oostenrijkse. Maar volgens de Amerikaanse diplomatieke dienst, altijd even beleefd als neerbuigend, had dat nooit gemogen. „That is a big no, no!” Waarom? Nou, wie in de Verenigde Staten is geboren, is Amerikaan en bereist de Verenigde Staten dus als Amerikaan – mét een Amerikaans paspoort. Het geboorterecht, duh. Did I make myself clear?

Nou nee, want het ging toch om een recht en niet om een plicht? Zeker gedwongen Amerikaan worden! Hele volksstammen die staan te springen om Fort America binnen te komen zonder dat ze welkom zijn, trossen Mexicanen die dagelijks uit het prikkeldraad op de grens naar Amerika worden geplukt omdat ze er ook bij willen horen, containers vol illegale Chinezen die er grif voor betalen. En dan drammen wanneer iemand niet wil?

„Zeg toch gewoon dat het een unglücklicher Zufall is geweest dat u daar bent geboren”, adviseert een Oostenrijkse diplomaat onbehulpzaam. Maar het mag niet baten.

De afspraak met de consulaire afdeling is inmiddels gemaakt. Of ze niet wil vergeten 100 dollar mee te nemen. American Express mag ook.

    • Floris-Jan van Luyn