Elia van Twente toch naar HSV

Eljero Elia is gisteren gepresenteerd als nieuwe speler van Hamburger SV. Zaterdag bereikte de Duitse club met FC Twente een akkoord over de transfersom van de voetballer. De 22-jarige buitenspeler heeft een vijfjarig contract bij zijn nieuwe werkgever getekend. Twente ontvangt bijna negen miljoen euro voor Elia en moet ruim anderhalf miljoen afdragen aan zijn oude club ADO Den Haag.

Elia, die het shirt met nummer 11 heeft gekregen, werd gisteren door HSV met alle egards ontvangen. De Duitse media meldden al dagen over de transfer en waren massaal vertegenwoordigd. Trainer Bruno Labbadia was enthousiast: „Eljero heeft ongelooflijk veel potentieel. Ik ben ervan overtuigd dat hij ons met zijn snelheid, zijn dynamiek en kracht veel plezier gaat bezorgen.”

Elia had tijdens de winterstop zijn verbintenis verlengd onder de voorwaarde dat zijn werkgever uit Enschede in de zomer zou meewerken aan een transfer. Er was geen sprake van een clausule over een gelimiteerde afkoopsom, maar alle partijen zouden er bij een overgang naar een andere club financieel beter van worden. Mocht hij bij Twente blijven, dan zou zijn salaris worden verdrievoudigd tot twee miljoen euro.

Naast HSV had ook Ajax belangstelling voor de oud-voetballer van ADO Den Haag. Elia wilde graag naar Amsterdam omdat hij hoge verwachtingen had van een samenwerking met zijn stadgenoot, trainer Martin Jol. Ajax werd het met FC Twente niet eens over de transfersom. De Amsterdamse club bood aanvankelijk 7,9 miljoen euro dat betaald zou worden in termijnen. Ook HSV leek af te haken bij een vraagprijs van veertien miljoen. Zaterdag kwamen alle partijen toch tot een akkoord.

Elia was teleurgesteld in de handelwijze van Twente-voorzitter Munsterman, die hem een transfer naar een club van zijn keuze had beloofd, en nu zijn overgang naar Ajax, en aanvankelijk ook HSV, blokkeerde. Maar ook in de Amsterdamse club die niet verder wilde gaan dan acht miljoen euro en hem zou hebben gevraagd in de media een transfer te forceren. Daaruit maakte Elia op dat de bereidheid van Ajax om hem in te lijven, niet groot was.