Eerste Kamer beslist deze week over bewaren belgegevens

Vandaag en morgen vergadert de Eerste Kamer over het bewaren van uw bel- en surfgegevens. Het gaat om de omzetting van de Europese ‘dataretentie-richtlijn’. De Tweede Kamer bracht de voorgestelde bewaartermijn van anderhalf jaar terug tot één jaar. Weer een belangrijke schakel in het door niemand goed overziene netwerk van gegevensbestanden waarop uw leven wordt

Picture 6_1.jpg

Vandaag en morgen vergadert de Eerste Kamer over het bewaren van uw bel- en surfgegevens. Het gaat om de omzetting van de Europese ‘dataretentie-richtlijn’. De Tweede Kamer bracht de voorgestelde bewaartermijn van anderhalf jaar terug tot één jaar.

Weer een belangrijke schakel in het door niemand goed overziene netwerk van gegevensbestanden waarop uw leven wordt vastgelegd. De Senaat hield de slimme energiemeter tegen; de beveiliging tegen diefstal en ongewenste verspreiding van particuliere gegevens was onvoldoende.

Kort geleden liet de Senaat het wel afweten toen de regering, zonder Europese verplichting, voorstelde de gegevens in het nieuwe biometrische paspoort direct vast te leggen in weer een fijne databank. De Eerste Kamer liet ook het Elektronisch Kinddossier door, waar veel te veel gegevens over kinderen zonder problemen in terecht komen. Het Elektronisch Patiëntendossier is door de Senaat over de vakantie getild.

De vraag is nu dus of de gezonde argwaan in de Senaat op deze laatste twee vergaderdagen voor de zomervakantie wel functioneert. Voor Kamerleden die nog even de argumenten op een rijtje willen hebben om in actie te komen: zie deze brief van de Vereniging Vrijbit.

Ook zonder hulp van de overheid doen bedrijven en instellingen al gtenoeg moeite om uw surfgedrag in de gaten te houden. Om u gerichte reclame te sturen. Zie hier de jongste aflevering van Netkwesties.

    • Marc Chavannes